Да казваш на черното "бяло“ или обратно –в тази сложна за света и страната ни ситуация граничи с престъпление. Така коментира батака от разнопосочни информации за горивата Васко Начев, енергиен експерт.

В интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“ той каза, че в доставката на природен газ има много специфика и още повече трудности при реализацията, а самото намиране на газ за седмица е близо до невъзможното.

"Трябва да ви кажа, че съм много приятно изненадан от реакцията, защото в днешно време изобщо да намериш газ за една седмица е близко до невъзможното и каквото и да се говори, каквито и забележки да имаме към

правителството, относно доставката на газ го направиха по перфектен начин, и то в рамките на една седмица. Защото първият контакт с американската страна беше точно преди една седмица. Това е наистина впечатляващо.

И всички "ревове“ било от опозиция, било от хора, които не харесват правителството, нямат никакво основание конкретно, специално за доставката на природния газ. Просто трябва да замълчат, защото това

не е лесна работа и наистина има много, много специфика, има и трудности при реализацията“, е мнението на експерта.

Като оксиморон Начев определи твърденията, че и в момента ползваме руски газ, но по-скъп заради посредници.

"Няма как да ползваш руски газ, при положение че си заявил капацитет на "Ревитуса“. И това са взаимоизключващи се неща. А тези, които не знаят, как работи газопреносната система, и имат свързаност с друга държава, те говорят подобни неща – че имало суапова сделка или каквото и да било друго.. изморих се да следя глупостите от този сорт…

"Ревитуса“ в момента е терминалът за втечнен природен газ в Гърция – единственото възможно място, откъдето можем да получим този газ“, обясни той.

Като обида към избирателя Васко Начев определи целта на говорещите по темата.

"А тя е да се нагнетява напрежение, невъзможност, че как пак сме ползвали руския газ, че просто някакви далавери са завъртени. Разбирате ли, това е основната цел на голяма част от говорещите и е изумително. Най-малкото – това е обида към избирателя, защото те са там благодарение на хората, те са избрани от тези хора и сега да им поднасят неверни неща и изкривена информация за мен е изключително некоректно отношение към онези, които са ги изпратили там. Поне такъв е моят прочит“, уточни той.

"Дали харесваме или не харесваме правителството, или някой от тях – това е съвсем друго нещо. Но да казваш ти на черното "бяло“ или обратно – за мен в тази сложна ситуация граничи с престъпление“, подчерта с възмущение енергийният експерт Васко Начев.

Цоня Събчева