Имаме интерес към българския пазар, защото виждаме динамиката и възможностите за развитие на иновативни идеи в градовете. Искаме да направим нещо иновативно и в полза на гражданите на България. Това каза Василис Мадемлис – юрист и бизнес консултант на Agro Hippos Energy PLTD, в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус". Той е представител на компания, която ще бъде изложител и лектор на X City: Future Cities Forum Bulgaria през ноември.

Проект на компанията предвижда реновиране на спирки на градския транспорт и пейки в градските пространства в различни градове на страната. "Технологията, която ще ползваме, е зелената енергия и зелените иновационни пейки и автобусни спирки. Подобни "умни“ пейки и спирки вече са изградени в Германия и в Гърция“, обясни Мадемлис.

На конференцията X City компанията ще представи и технологии за биологично почистване на водите и отглеждане на дървета и цветя в градските пространства. Изграждането на такава среда според Василис Мадемлис би помогнало на администрацията да намали оперативните разходи, а освободените средства да бъдат насочени към самите граждани чрез повече и по-качествени услуги.

Ролята на бизнеса в изграждането на градовете на бъдещето е много важна, смята той. Бизнесът трябва ръка за ръка с административното управление на градовете да работи за подобряване живота на гражданите. "Смятаме, че с идеите си и това, което ще предложим, градската управа ще види, че има интерес да се възползва от бизнеса и да си партнираме. И двете страни могат да спечелят от това“, смята Мадемлис.