"Работодателите –подкрепят ли 49 НС и правителството ПП/ДБ - ГЕРБ?" попита Беновска. Велев заяви, че може само от името на АИКБ да отговори. Водещата попита защо скоро не са давали заедно пресконференции, а Велев уточни, че не е имало причина, но правят колективни срещи с министрите и предстоят още. “Изясняваме нашите приоритети, уточняваме как ще работим в диалог" коментира Велев.  

 

Велев заяви, че са подкрепили бюджета, макар и да не го харесват - разточителен, не е таргетирана социалната подкрепа, голям размер на държавни харчове за администрация, но са го подкрепили, защото е стъпка към консолидация - 3 % дефицит е в допустимите граници и е два пъти по-малко от това, което се е очертавало, а втората причина е, че това се постига без да се разваля добрата данъчна система.  

 

“Наш първи приоритет са трите членства на страната в Шенген, Еврозоната и ОИСР и този бюджет е стъпка към тяхното постигане. От това ще спечелят всички граждани, а не само бизнес средата, която е основа на благополучие - инвестиции, ръст на икономиката, повече доходи, повече приходи и възможности за финансиране на социалните системи" заяви Велев. Беновска коментира, че на заден план е останал планът за възстановяване и устойчивост - имало е задача от 48 НС да се направи обща работна група, която да преговаря отлагането на затварянето на българските въглищни централи. Велев коментира, че са имали среща и с министъра на енергетиката и една от темите е била за стратегическите документи - интегралният план за икономика и климат, стратегията за устойчиво енергийно развитие и чак тогава идва планът за възстановяване и устойчивост. Той обясни, че промените по документите се готвят в пакет и до края на месеца имат уверение, че ще бъдат представени на обществеността.  

 

“Предвижда се намаляване на изискванията за спад на CO2 емисиите на 30 % в съответния срок и преформатиране на двете основни мерки, които са в ПВУ, за батериите и геотермалната енергия, развитие на ПАВЕЦ и трансформиране на основната сума в грантове за населението и предприятията - 50 % финансиране за изграждане на системи за съхранение на енергия за собствено потребление, което беше и нашето предложение" коментира Велев. Той подчерта, че от няколко години България няма стратегия за устойчиво енергийно развитие - предходната е приключила 2020 година, имало е визия на служебния кабинет, която са разкритикували, защото е бил силно надценен ръстът на потреблението в индустрията, за да се обосноват едни гигантски нови мощности, които ще струват много скъпо.  

 

“Ние не подкрепяме никоя политическа партия. Ние се събираме по друг признак - представляваме нашите членове, които са с различни политически възгледи и ние не изразяваме техните политически възгледи, а техните икономически. Има връзка между двете, разбира се. Ние браним интереса на българския бизнес, икономиката, предприятията и в частност браншовите организации, които са ни упълномощили" заяви Велев. Беновска подчерта, че бранейки българския бизнес, бранят служителите и техния живот. Председателят на АИКБ заяви, че интересите на предприятията, на бизнеса и индустрията са в най-голяма съзвучие с обществените интереси, защото една добра бизнес среда, добра икономика - води до повишаване на жизнения стандарт на хората. Той подчерта, че оттук изхожда отношението им към политиците и партиите и подкрепят политики, които са в интерес на развитието на икономиката и не подкрепят, и протестират срещу политики, които са в ущърб на икономиката. “Не подкрепяме отделни политици и партии - подкрепяме политики" заяви Велев.  

 

“Не смятате ли, че трябва да се намери някаква форма на граждански контрол върху изпълнителната власт и не само народните представители да имат право да питат министрите? Ще кажете - никой не е отнел правото на народа и работодателските организации да задават въпроси, но не трябва ли да става по публично и в по полемичен дух?" попита Беновска. Велев коментира, че гражданският контрол е гражданският сектор и неправителствените организации. Беновска отбеляза, че енергийната стратегия засяга бъдещето в един дълъг период. Председателят на АИКБ подчерта, че няколко организации са заявили готовност да участват в нейното изготвяне и очакват проектът, който ще бъде представен, да се обсъди задълбочено. “Работодателите и синдикатите са част от тристранния диалог и това е европейският модел на индустриални отношения. Ние сме социални партньори" каза Велев, а Беновска подчерта, че това са формални срещи и в повечето случаи безрезултатни. Велев не се съгласи и каза, че при тоталитарно управление са формални, но когато има демократично управление - това са диалози, които раждат добър продукт и последните срещи стигат до промени върху първоначално внесените документи. 

 

 

Беновска отбеляза, че има един месец от живота на настоящото правителство, проведени са редица срещи, но какви са техните очаквания на стъпки и в кои области. Велев заяви, че имат не само краткосрочни задачи, а и средно и дългосрочни. “Опитваме се да поставяме за решаване и проблеми, които изискват работещ парламент. Очакваме енергични действия за постигане на трите ни приоритета. Минават през бюджет, който да е консолидиращ и възстановяващ финансовата стабилност, а не да е разрушаващ. Минава през постигане на правна сигурност, сигурност на собствеността, ограничаване на корупцията, така че страната да е по-привлекателна за инвестиции, но минава и през облекчаване недостига на човешки ресурси, което значи реформа в образованието и социалното подпомагане така, че да стимулира трудовия принос, а не лежането вкъщи" заяви Велев. Той подчерта, че ситуацията е драматична и се задълбочава всяка година - на бюджетна издръжка са 500 000 души, всички, които получават доходите от бюджета, плюс 2 милиона пенсионери и 2 милиона, които пълнят бюджета. “При равни заплати държавните служители са 22 % напред, защото не плащат осигуровки, за разлика заетите в икономиката и истината е, че частните плащат осигуровките. Добавена стойност се създават само в производството, навсякъде другаде се преразпределят, а от бюджета просто се черпи". Беновска коментира, че много от тези държавни служители не вършат никаква работа, а същевременно карат работодателите да събират на КАТ глобите и на НАП данъците. “Ако ще ги събираме глобите, трябва да получаваме възнаграждение за това или да съкратим половината от служителите в КАТ" отговори Велев. 

 

“Синдикатите стачкуват. Ще видим какво ще се случи. Работодателите докога ще чакате тези три приоритета и съпътстващите ги - срок на търпение? Казвам го с оглед бъдещето на България, а не сваляне на правителството?" попита Беновска. Велев отговори, че не ги чакат, а всички действия, послания, срещи започват с това и очакват енергийни действия. Важно е какво ще се случи с бюджета на второ четене, защото са тръгнали по пътя на популизма отново - увеличават се заплати, вдигат се приходи, които няма да се съберат, защото икономиката върви надолу и европейските страни са в рецесия, 5-ти месец спад на годишна база в България. “Ако продължаваме със съсловния егоизъм, нищо добро не ни чака. В почти всички страни от ОИСР възнагражденията на хората са нараснали по-малко, отколкото инфлацията. В България възнагражденията са нараснали повече от инфлацията. Всеки, който е недоволен от възнаграждението си в администрацията, може да отиде в частния бизнес и да получава по-високи възнаграждение" коментира Велев. Той подчерта, че е много важен бюджетът за следващата година - подкрепят сегашния, защото много по-добър няма как да бъде в това време, но следващият може и има над 5 млрд лева разпилени пари с нетаргетираната социална подкрепа. 

 

Беновска подари на Васил Велев тениската “В БГ се кълна!", а Велев призова това да се показва с действия, а не с декларации.