Васил Божков остава в ареста. Софийският градски съд наложи мярка "задържане под стража", предаде репортер на "Фокус". 

Прокурорът Ангел Кънчев изтъкна в съдебната зала, че Божков е културен деятел, но има реални доказателства, че може отново да напусне България. 

"Веществени доказателства показват, че той е комуникирал активно с представители на властта, което само по себе си не е престъпление, но е имал информация кога да напусне страната", обясни той.  

По думите на прокурора Божков е имал комуникация с Евгений Пригожин, като са имали бизнес отношения, свързани с хазарта в Крим. Доказателства за това са намерени в компютъра на Божков на "Московска 49. 

Адвокатът на Божков Георги Гатев коментира, че е недопустимо прокуратурата да говори за международен скандал за шпионаж. 

"Има хора, които имат интерес моят клиент да бъде в чужбина или в ареста. Веднага след новината за пристигането му, започнаха внушения за уговорки с политици и с магистрати, тези внушения не са случайни. Васил Божков не е напуснал България нелегално. Полетът с частен самолет се следи. Той не се е укривал. Има логично обяснение, защо не е искал да се върне, нямал е доверие в законността на някои от органите, които водят разследването", поясни още адвокатът. 

След наложената мярка Гатев съобщи, че ще я обжалват.