Вчера в гр. Белово се срещнах със служители на ПАВЕЦ Чаира, ПАВЕЦ Белмекен, ВЕЦ Сестримо и ВЕЦ Момина клисура по тяхна покана. Въпреки бодрите рапорти на предходното редовно правителство, се оказва, че в предприятията от каскадата "Белмекен-Сестримо" текат разрушителни процеси. Това написа общинският съветник в СОС Ваня Григорова в личния си профил във Facebook.

Публикуваме текстта без редакторска намеса:

Оптимизация или ликвидация на уникалния хидроенергиен комплекс "Белмекен-Сестримо-Чаира" в България?

Вчера в гр. Белово се срещнах със служители на ПАВЕЦ Чаира, ПАВЕЦ Белмекен, ВЕЦ Сестримо и ВЕЦ Момина клисура по тяхна покана. Въпреки бодрите рапорти на предходното редовно правителство, се оказва, че в предприятията от каскадата "Белмекен-Сестримо" текат разрушителни процеси:

- орязване на броя на служителите

- вменяване на задължения извън професионалната им сфера, от което следват компромиси с безопасността както на централите, така и на самите служители

- аутсорстване на дейности, което води до допълнително натоварване на инженерите. Така например се планира да бъдат освободени чистачките, а почистването да се извършва основно от и така дефицитните ни специалисти.

Коментар на ръководен кадър: "Ще чистите ами, у вас кой ви чисти?!"

- освобождаване на шофьорите, като транспортът се поема от оперативния персонал. Шофирането по тесни и разбити пътища, високо в планината, преди и след 12-часови смени, при сложни условия през повечето сезони (мъгли, дълбок сняг, дъждове) е убийствено натоварване за организма. В допълнение, съкратени са и хората, които поддържат пътищата към Белмекен и Сестримо. Това са планински пътища, не велоалеи в центъра на София!

- променени са трудовите им договори, за да могат да ги местят от една ВЕЦ в друга. Но това не е метла, която се държи по един и същи начин. Всяка централа си има специфики, които се научават след години работа на едно място.

Правели им обучение как да действат, ако се появят терористи. Но то няма нужда от терористи, за да се превземе тази ключова за енергийната ни система инфраструктура. Просто там няма хора! ВЕЦ-овете на НЕК, редом с АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица изток 2, са най-големите производители на ел. енергия в България. ПАВЕЦ е най-голямата и наистина ЗЕЛЕНА батерия. Вместо да укрепваме ПАВЕЦ Чаира и Белмекен, ние ги "оптимизираме", като експлоатираме и издевателстваме над специалисти, каквито вече се намират изключително трудно. Защо? Защото някой трябва да аргументира "нуждата" от закупуване на батерии за 1,5 МИЛИАРДА ЛЕВА по Плана за възстановяване и устойчивост? Защото унищожението на българската енергетика включва заличаване и на тази уникална в световен мащаб инфраструктура, която произвежда и съхранява електричество, спомага за водоснабдяване и напояване?

Още през 2020 г. служители на Чаира са алармирали ръководството, че пренебрегването на установени стандарти и процедури, недофинансирането, неизвършените ремонти ще доведат до трудови злополуки и аварии. Те вече са факт. Ръководството на НЕК и министърът на енергетиката дължат отговори на тези въпроси. Възможно най-скоро!