Против сме всякакви реформи в МВР, които се правят на парче и без да има предварителен анализ.Това каза Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Основната причина за нашите протестни действия е проекта за бюджет на Република България за 2022 година, който така или иначе вече мина на първо четене в Народното събрание. Що се отнася за диалога с МВР, там нещата тръгнаха зле определено и категорично, с известно скърцане може би започнаха да потръгват дотолкова, доколкото все пак имахме една бих я окачествил като добра и резултатна среща с министъра на вътрешните работи, и тя ни даде някакво основание да мислим, че става дума за известни комуникационни проблеми, които могат да бъдат преодолени и не са решаващи“.

"Неприятното в цялата работа е, че виждаме очевидно по различен начин пътя, по който да се осъществи голямата реформа, от която Министерството на вътрешните работи се нуждае много, много, много, много отдавна, и липсата на която прави потърпевши и служителите в министерството, и гражданите на страната“, посочи Попов.

По думите му управляващите би следвало да се придържат към това, което е записано и в коалиционното споразумение, че най-напред и преди всичко би трябвало да бъде извършен един задълбочен функционален и структурен анализ на министерството преди да се правят реформи.

Протестите ще се провеждат със светлинна и звукова сигнализация на полицейските автомобили, без да се нарушава обществения ред, каза още Валентин Попов.

"За 13-те години откакто съществува Синдикалната организация на служителите в МВР, ние имаме сигурно над 25 ли 26 национални протеста и много, много по-голям брой местни и регионални. Нямам спомен за случай когато да сме били основателно упрекнати, обвинени за това, че сме нарушили обществения ред. Знаем как се прави, правили сме го и друг път, а в края на краищата правото на протест, както се убедихме и през последните години, е едно доста висше човешко право“, заяви Валентин Попов.

Евелина БРАНИМИРОВА