Ако не се чете експертно, планът за възстановяване звучи добре – усвояват се 12 милиарда, и понеже се търси по-голяма инвестиция, явно не са имали достатъчно проекти, които да включат, и заради това най-вероятно някой им е подсказал, са включили това предприятие за батерии. Иначе, философски звучи добре – усвояват се всичките пари, цифровизация – 1.6 милиарда, възобновяеми източници – 1.7 милиарда, 994 милиона е за енергийна ефективност и т.н. Това заяви Валентин Николов, бивш изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България". Според него обаче някои неща звучат странно, но изрази надежда управляващите да дадат отговор на тези въпроси и да разсеят съмненията, защото хората все пак са длъжни да питат, тъй като няма достатъчна яснота.

" И на това отгоре, аз не виждам, досега няма одобрена стратегия за енергетика в България, която беше приета февруари месец мисля че 2020 година, и фактически не мина през Народното събрание. Тоест, ние не знаем сега новите управляващи, искат ли по някакъв начин да променят тази стратегия, не искат ли. Добре, лятото, ако не работят въглищните централи, помним август месец миналата година всички викахме, че трябва да работи ТЕЦ 2 с всички блокове, защото цената отива нагоре, в един момент ние казваме, че няма да работят лятото въглищните централи. Тоест, ако имаме нужда от енергия, какво правим и с какво ги заместваме? На тези въпроси няма отговор и чакаме. Ние коня го слагаме зад каруцата, но да видим“, коментира експертът.

На въпрос, какъв ще е ефектът върху джоба на българина от тези проекти и реформи, предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост, Николов заяви:

"Вижте, нека да погледнем от друг ъгъл. Ако, както другите държави, повечето, да не кажа почти всички в Европейския съюз, получиха авансово парите по този План за възстановяване още миналата година, някои от тях даже август месец, други – до края на годината, нашите пари не са се променили. Ако тогава с 1 евро можеше да купиш да кажем половин, даже една бутилка олио, то сега с това евро не може да купиш и 1/3 бутилка олио, а парите са същите. Т.е. ние сега в момента, влагайки тези пари, ще заплатим много повече пари за същите проекти, отколкото е било преди няколко месеца, ако бяхме взели тези пари. Така че само забавянето на плана бих казал, че обезцени проектите с 1/3, само това забавяне. Иначе наистина тези пари, вкарани добре и дай Боже прозрачно да се изразходват парите, при всички случаи ще имат голям ефект и върху бизнеса, и върху енергетиката. Само че там знаем, че има и 400 милиона евро, които ще бъдат усвоени, над 400 милиона от системния оператор, който фактически трябва да подобри мрежата, за да може да поеме този наплив от възобновяеми източници, който би трябвало да присъедини и тези 1,7 милиарда, които ще бъдат инвестиции в това, което е добре, но те трябва да бъдат управлявани. С какво ще бъдат управлявани – те са го писали: с батерии. Но аз пак казвам – проектът "Яденица" е много по-добър вариант. Батериите може да ги експлоатираш 4 часа в максимално натоварване, докато проекта "Яденица" винаги може да го натовариш много повече, защото той увеличава капацитета на "Чаира“. Така че управлението също е много голям фактор, който не е решен в Плана за възстановяване. Но се надяваме, че системният оператор ще се справи с тази нелека задача. Така че тези пари наистина са необходими на България, но те се обезцениха тотално със самото забавяне с поне 1/3, за съжаление. Виждаме инфлацията как постоянно убива цените. Но инфлацията в енергоносителите, инфлацията в метала е огромна, тоест, точно тези пари, които влагаме в електропроводи, във възобновяеми източници, вече с 1/3 са отишли заради инфлацията, според мен“, допълни Валентин Николов.



По отношение на това, какво отражение ще има върху цената на тока, Николов посочи, че това зависи как ще се движи инвестицията и във възобновяеми източници, и инвестициите да кажем в електромобили.

"Защото електромобилите, за съжаление те се зареждат вечер или през нощта, когато хората се приберат от работа, а ние тогава с тези възобновяеми източници не можем да ги ползваме. Именно тогава ни е необходимо съхраняване на енергията и понеже въглищните централи примерно, както каза Асен Василев, няма да се ползват, освен зимата, то в този случай се питаме: с какво ще бъдат зареждани,. Тоест в един момент ще имаме ниска цена на пиковата енергия и много по-висока на офпиковата енергия, защото тогава ще бъдат зареждани електромобилите. Изследване на ЕСО, което е проведено с международни консултанти, показа, че от 2030 година на нас са ни необходими 2000 мегавата инсталирана мощност – говорим като АЕЦ "Козлодуй“ 5 и 6 блок, дотогава, защото трябва да компенсираме всичките тези нови технологии, тези електромобили, които ще заместват старите автомобили, без да намаляваме капацитета на въглищните централи. Ако трябва да намаляваме капацитета на въглищните централи, ние трябва да се замислим, с какво още друго можем да ги заместим. Това е големият въпрос и това трябва да бъде поставено в Енергийната стратегия. Но може би трябваше преди това, преди Плана за възстановяване тя да бъде одобрена и на база това, Планът да може да даде отговор и на тези въпроси. Така че чакаме да видим, но при всички случаи това няма да намали цената на енергията кой знае колко, освен енергийната ефективност, която ще спести, разбира се, на домакинствата слава Богу от енергията, която ще плащат“, каза в заключение експертът.



Цоня Събчева