Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет поднови процедурата за избор на главен прокурор. Процедурата ще бъде рестартирана по нови правила, които изискват 13 от общо 25 гласа в Пленума на ВСС. Това стана ясно на днешното заседание, предаде репортер на "Фокус". Решението беше взето напълно единодушно със седем гласа "за". 

Предложения за кандидати за нов главен прокурор ще се правят в четири поредни седмици, съответно на 19 и 26 септември, както и на 3 и 10 октомври.

До 24 октомври кандидатите имат краен срок за представяне на концепция и документи, а до 26 ноември комисиите по атестиране и професионална етика следва да приемат доклади за професионалните и нравствени качества на кандидатите.

На 5 декември пленумът на ВСС трябва да обяви дата, час и място за изслушването на кандидатите, а 8 януари 2025 година е крайният срок за представяне на становища и въпроси към кандидатите.

Според приетата хронограма изслушването и гласуването ще е на 16 януари. Решението не е окончателно, тъй като трябва да бъде гласувано от Пленума на ВСС на 12 септември.