С наближаващия сезон на настинки, грип и COVID, един от най-лесните начини да подсилите имунната си система е като си набавяте достатъчно цинк.

Но някои хора - включително тези, които не ядат месо или тези с определени чревни заболявания - може да трябва да работят малко повече, за да получат правилните нива. Добрата новина е, че експертите по хранене имат много добри съвети, които да ви помогнат да стигнете до там.

Цинкът е вратарят на вашата имунна система

Регистрираният диетолог (RD) Ейми Гудсън каза, че цинкът е важен за цялостното ви здраве. "Това е основен минерал, който играе решаваща роля в различни телесни функции, включително имунен отговор, зарастване на рани, синтез на ДНК и клетъчно делене“, каза тя.

"Това е особено важно за имунната функция, защото помага за активирането на Т-лимфоцитите, известни също като Т-клетки, които са критични за защитата на тялото срещу патогени“.

Диетологът Джерлин Джоунс описва цинка като вратар за имунната система. "Той функционира като антиоксидант, което означава, че помага за защитата на клетките в тялото от увреждане, причинено от свободните радикали“, каза тя, предаде HuffPost.

Ерика Сийгъл, натуропат, изтъкна още повече от важната работа на цинка: "Той има голямо влияние върху хормоналния баланс, включително синтеза на хормони на щитовидната жлеза и репродуктивното здраве“.

Дори и да се разболеете, цинкът ви помага да се подобрите по-бързо, каза тя, като отбеляза: "Изследванията показват, че цинкът може да попречи на процеса, позволяващ натрупването на слуз, бактерии и вируси в горните дихателни пътища, така че цинкът може значително да съкрати продължителността на инфекцията".

Получaвате ли достатъчно цинк?

Препоръчителният хранителен прием на цинк е 8 милиграма на ден за жени и 11 милиграма на ден за мъже. Бременните се нуждаят от малко повече цинк (11 милиграма дневно), а тези, които кърмят, се нуждаят от най-много - 12 милиграма дневно.