Първият мандат за съставяне на правителство се провали и сега всички очи са вперени в президента Румен Радев. Очакванията са днес да бъде връчен вторият проучвателен мандат на ДПС. Все още обаче държавният глава не е обявил кога точно ще се случи това.

От ГЕРБ-СДС вече заявиха, че няма да подкрепят втория мандат,  което означава, че е малка вероятността да бъде съставено правителство с този мандат. Същото важи и за третия мандат, който държавният глава връчва по своя преценка на някоя от останалите формации в парламента.

Вчера парламентарната група на ДПС се разцепи в гласуването си - 14 гласуваха "против" и 1 "въздържал се". Това се тези депутати, които послушаха призива на почетния им председател Ахмед Доган да не се гласува за това правителство.

Делян Пеевски обяви, че само гласувалите "за" ще останат в парламентарната група на ДПС. Ако те наистина бъдат изключени, групата на партията ще остане с 30 души.

Това автоматично може да направи ПП-ДБ втора политическа сила. 

Срещу кабинета "Желязков" гласуваха групите на ПП-ДБ, с изключение на един "въздържал се", "Възраждане", БСП, ИТН, "Величие" и 2-мата независими - Калоян Методиев и Рамадан Аталай.

Следете "Фокус", за да сте информирани за развитието на важните теми за деня!