На първо четене депутатите в Бюджетна комисия решиха да отложат въвеждането на новата формула за изчисление на такса битови отпадъци с една година. Решението бе взето с 20 гласа "за".

Законът за местните данъци и такси до момента предвиждаше да се направят промени в механизма за изчисляване на таксите за битовите отпадъци от 1 януари 2025 година. Така разходите трябваше да се изчисляват на принципа "замърсителят плаща". Преди няколко дни от ГЕРБ-СДС заявиха, че таксите ще скочат от 3 до 10 пъти, докато от разговори проведени с местната власт е станало ясно, че общините все още не са готови за въвеждането на новия механизъм.

От ГЕРБ-СДС поискаха да бъде направена отсрочка от една година преди да бъде въведена реформата. Според Теменужка Петкова това би гарантирало "плавен преход".

В становището си от Министерството на финансите заявиха, че новият начин за определяне на таксата за битови отпадъци зависи от множество фактори като броят живущи на даден адрес, броят на имотите и др.

От Националното сдружение на общините са информирали Финансовото министерство, че отделните общини в страната са на различен етап от преминаването към новата формула за изчисляване. От ведомството заявиха, че ще се съобразят с решението на парламента и ше разработят подробен график, чрез който да се направи прехода към въвеждането ѝ.

От МФ предупредиха обаче, че отлагането на новата формула на такса битови отпадъци би довело до санкция от европейските институции.  

Министерството на околната среда и водите не биха подкрепили отлагането. От ведомството предупредиха, че страната трябва да се съобразява с европейските наредби и поетите от страната ни ангажименти. Според МОСВ необходимостта от отлагане трябва да бъдат аргументирани от общинските съвети, а не чрез промени в националното законодателство.

От Сдружението на общините заявиха в комисия, че не са против реформата, но са категорични, че общините имат нужда от достатъчно време за нейното въвеждане.

"Това не е просто промяна в методиката, това е цялостна реформа", заяви представител на НСОРБ

Според тях таксата за битовите отпадъци може да се превърне в "такса хаос".

"По какъв начин ще обложим едно предприятие, в което има 500 човека.  Нито знаем, защото данните са в НОИ, НСИ, НАП, нито знаем каква е квадратурата на това предприятие. Ние нямаме реалните данни, на които да стъпим".

От НСОРБ предлагат промени в Закона за управление на отпадъците, за да подобряване контрола по разпределението на отпадцъите между отделните институции.