Делът на местата, заемани от жени в националните правителства е 36,8% за 2023 г. спрямо 40,3% за 2022 г.

Балансираното участие на жените и мъжете в процесите на вземане на решения във всички сфери на живота е важно за по-доброто управление, поради разнообразието и отчитането на различните гледни точки. Това става ясно от Доклада за равенство между мъжете и жените за 2023 г., публикуван от Министерството на труда и социалната политика.

Решихме да проверим разпределението на работещите експерти в министерствата у нас по последни данни, що се отнася до пол. Нека проверим в кое министерство превес имат жените и в кое мъжете, според официалните данни в доклада. 

Министерство на регионалното развитие

В основната щатна численост на Министерството на регионалното развитие и благоустройството заетите щатни бройки са общо 530, от които жени - 415 и мъже - 115.

Ръководните длъжности, които се заемат от жени са общо 42, от които висши ръководни длъжности (главен секретар, главен директор, директор и ръководител Инспекторат) са 12. Мъжете на висши ръководни длъжности са 3.

На ръководни длъжности (началник на отдел и началник на сектор) са 30 жени и 11 мъже, пише businessnovinite.bg.  

Министерство на енергетиката

Според Доклада в Министерството на енергетиката се насърчава равнопоставеността на жените и мъжете в процесите на вземане на решения, като жените на ръководна позиция съставляват 59% от ръководния състав.

Министерството на транспорта и съобщенията

в Изпълнителна агенция "Морска администрация“, която е под управлението на Министерството на транспорта, от заетите ръководни длъжности 20% са жени.

Министерство на икономиката

Съгласно постъпилата от Министерство на икономиката и индустрията информация, към края на 2023 г. делът на жените в органите за управление на публичните предприятия от системата на Министерство на икономиката и индустрията е близо 35%.

Министерство на отбраната

През 2023 г. съотношението на жени-мъже военнослужещи в отбранителната система на България е съответно 18% жени военнослужещи и 82% мъже военнослужещи.

В процесите на вземане на решения (Висше ръководство) от ниво "Министър“ до ниво "директор на дирекция“ в Администрацията на МО 5 (пет) жени и 13 (тринадесет) мъже. В средно ниво на управление жените са съответно 80 (осемдесет), а мъжете 95 (деветдесет и пет). При младшите служители жените преобладават. МО обобщава и анализира база данни от Въоръжените сили на България за текучество на личен състав.

Обобщеният анализ за 2023 г. показва 89% от напускащите отбранителната система са мъже военнослужещи и 11% жени военнослужещи. Изхождайки от съотношението военнослужещи посочено по-горе (82% мъже към 18% жени), в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, следва извода, че жените военнослужещи са по-малко склонни да напуснат отбранителната система в сравнение с мъжете военнослужещи.

Според данните от НСИ, цитирани в Доклада, броят на жените ръководители е 68 хиляди през 2023 г. спрямо 64,8 хиляди през 2022 г. и 59,8 хиляди през 2021 г.

Все пак, броят на заетите жени ръководители остава традиционно по-нисък от броя на заетите мъже ръководители. Броят на жените е по-висок от този на мъжете в класовете професии Специалисти, Помощен административен персонал и Персонал, зает с услуги за населението, търговията и охраната.

По-слабото участие на жените на ръководни позиции е въпреки по-високия дял на жените с висше образование спрямо този на мъжете. Според приложените данни от НСИ, относителният дял на жените на възраст 30-34 навършени години със завършено висше образование е по-висок в сравнение с този на мъжете в същата възраства група за всяка от годините от 2011 г. до настоящата. През 2023 г. този дял на жените е 42,7%, а за мъжете е 27,7%.

Според Евростат, цитирани от “Позиции, заемани от жени, на ръководни длъжности на високо ниво“ сочат нарастване на дела на жените членове на бордове на 18,3% за 2023 г. спрямо 14,8% за 2022 г. и слабо намаляване на дела на жени директори 19,3% за 2023 г. спрямо 22,0% за 2022 г.

За показателя "Дял на местата, заемани от жени в националните парламенти“ нарастване на 24,8% за 2023 г. спрямо 23.8% за 2022 г. За показателя "Дял на местата, заемани от жени в националните правителства“ – 36,8% за 2023 г. спрямо 40,3% за 2022 г.