На 22 април 2022, за пръв път след войната между Армения и Азербайджан през 2020, в освободения от окупация град Шуша в Карабахския регион на Азербайджан, азербайджанци от цял свят се събраха, за да проведат конгрес. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от посолството на Азербайджан в България. В речта си пред конгреса президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев заяви, че азербайджанците не биха се примирили с окупацията на потомствените си земи и винаги са били решени да ги освободят на всяка цена. Той добави, че желанието на Азербайджан е било конфликтът да се разреши по мирен начин, но непреклонната позиция на управляващите в Армения, които са погазили нормите и принципите на международното право и са продължили да държат под окупация азербайджанските територии, в разрез с решенията и резолюциите на водещи международни организации, е довела до неизбежна война.

Видни световни организации, сред които Организацията на обединените нации, наскоро провела международно събитие в Шуша, приветстваха следвоенната и постконфликтната реалност. Доста активен в процеса за нормализиране на отношенията между Азербайджан и Армения е ЕС, докато Минската група на ОССЕ, създадена през 1992 г. като постоянен форум за преговори, спря да съществува. Всички съседни държави приеха постконфликтната реалност, като пет от тях, сред които Азербайджан и Армения, установиха нов 3+3 формат на сътрудничество.

Азербайджан се стреми към нормализиране на отношенията с Армения, въпреки болезнените моменти, окупацията и жестокостите, извършени от нея през последните десетилетия, тъй като Азербайджан смята това за необходимо в полза на бъдещето на региона. Азербайджан състави мирно предложение, включващо пет конкретни принципа, които Армения прие.

По този начин управляващите в Армения официално заявиха, че признават териториалната цялост на Азербайджан; нямат териториални претенции към страната и няма да имат такива в бъдеще. Въз основа на тези пет принципа, между Азербайджан и Армения ще бъде подписано мирно споразумение, като по този начин двете страни ще възстановят своите отношения, включително и дипломатически такива.