До Пациентски организации “Заедно с теб" постъпиха сигнали за събиране на такси чрез сключване на договор с пациенти, наречени клиенти, за запазване на час при лични лекари. Това съобщиха от “Заедно с теб".

От Пациентски организации “Заедно с теб" отправят следните въпроси:

"Очакваме Министерство на здравеопазването да отговори това практика ли е? Има ли сигнали до Дирекция “Защита правата на пациентите" в МЗ и какво точно работят там?

Очакваме отговор от Сдружението на общопрактикуващите лекари това практика ли е?

Тези фирми имат ли право на достъп до чувствителна здравна информация за пациентите?", питат още от "Заедно с теб".

От организацията предоставят и сигнала от г-жа Мария Димова, както и снимки на договора.

Здравейте, г-жо Георгиева,

Както Ви писах и през "Месинджър", този договор е бил предложен за подпис на баща ми, след половин година навършващ 80 години, с онкологично заболяване.

Въпреки възрастта и доверието в лекаря си, той не го е подписал, а е помолил за копие, което да обсъдим у дома. Макар и с неохота представено му е такова.

Изчетох го внимателно и за мен е твърде притеснително това финансово обвързване на човек, здравноосигурен по законите на Република България, който съвестно си записва час и се съобразява с определеното работно време на твоя личен лекар и ролята му на клиент на дружеството, което - забележете!- посочва личния лекар като посредник за финансово разплащане - почти по 8 лева на каквато и да е дейност/изрично е посочено, че актуализация на цените ще се извършва едностранно от това дружество/. Смятам, че това е вероятно не е незаконно, но твърде неморално, определено непосилно не само за пенсионери, хроничноболни или родители с малки деца, но и невъзможно за реализация сред гражданите в цялата страна.

Следва ли да разбирам, че ако баща ми не сключи този договор, той няма да има право на здравните услуги, които до сега е използвал чрез личния си лекар?

Вероятно въпросите са много повече и по-широки, оставам на разположение изясняване на обстоятелствата и бъдещето на подобна практика, която засяга всеки от нас.

Поздрави, Мария Димова