На 10 октомври от 11 часа в Гранитна зала на Министерския съвет ще бъде представен анализ на Съвета за икономически анализи на тема "Търговската интеграция и изборът на образование в България". Автори на изследването са членовете на СИА Теодора Цанкова и Йото В. Йотов.

Търговската интеграция на България се увеличава значително след присъединяването ѝ към Европейския съюз. В същото време много работодатели в сектори, свързани с износа на стоки, изтъкват липсата на образована работна ръка като основен проблем. Броят на ученици в средното образование значително е намалял от началото на 21-ви век, като този спад е особено изразен в професионални направления, които могат да бъдат свързани с експортни отрасли.

Целта на анализа е да изследва как броят ученици в средното образование реагира на промени в българския износ на стоки. На първо място се разглежда дали тези промени влияят върху избора на вид образование (общообразователно или професионално обучение), но не се установява такава взаимовръзка. В допълнение, анализът разглежда как експортната дейност влияе върху избора на направление в рамките на професионалното обучение. По този въпрос авторите установяват, че увеличението на износа в отраслите, свързани с конкретно професионално направление, води до увеличение на броя ученици в това направление. Това обуславя по-добро съответствие между образованието и нуждите на местните работодатели и същевременно показва, че политики, целящи да привлекат повече ученици към определени професионални направления, могат да бъдат много ефективни.