Със свое решение правителството предложи на Народното събрание да даде съгласие за увеличаване на дяловете на страната ни във внесения уставен капитал на Международната инвестиционна банка (МИБ), съгласно Програмата за капитализация на Банката за периода 2018-22 г., съобщиха от правителствена информационна служба.

Нашата страна е със статут на страна-учредителка в МИБ. В момента България е третият по големина акционер, с дял от 10,04 % във внесената част на капитала на МИБ, равняващи се на 42 203 226.32 евро.

Участието на България в Програмата за капитализацията ще допринесе за по-голяма гъвкавост в оперативната дейност на Банката и за разкриването на повече възможности за финансиране на мащабни проекти с по-голямо въздействие върху региона. Пряката финансова подкрепа от страна на държавите-акционери на МИБ ще доведе до покачване на кредитните рейтинги и ще допринесе и до увеличаване на доверието към Банката от рейтинговите агенции и инвеститорите. Също така, ще бъде осигурен растеж на активите и кредитния портфейл на МИБ.