От 29 юни до 14 юли е в ход специализирана полицейска операция с фокус върху безопасността на движението по пътищата. Един от акцентите в нея са водачите на двуколесни превозни средства и по-специално – на мотоциклети. Точки за контрол ще бъдат ситуирани по основните пътни направления, участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия, но и по онези трасета, които са най-предпочитани от водачите на мотоциклети, това съобщи на брифинг комисар Мария Ботева, зам.-началник на отдел "Пътна полиция", ГДНП.

Целта на операцията е да се обърне внимание на автомобилистите да са по-толерантни към водачите на  мотоциклети, които са уязвими участници в движението по пътищата, но от друга страна и към водачите на мотоциклети – да са по-внимателни и да спазват правилата, разписани в закона. Не на последно място сред целите на операцията е заложено и да се намали травматизмът сред мотоциклетистите, тъй като пътнотранспортните произшествия с тях бележат известно завишение.

По данни на отдел "Пътна полиция" от началото на годината до края на месец юни 2024 г. 19 водачи на мотоциклети са загинали при пътнотранспортни произшествия, а 274 са раните. В сравнение с първите 6 месеца на миналата година това са с 4 смъртни случая повече, а при ранените има нарастване на броя с 69.

"Очаквано и ранените, и жертвите са млади хора в трудоспособна възраст. Най-често водачите на мотоциклети, попаднали в произшествие, са на възраст между 24 и 40 години", поясни комисар Ботева.

Тя отчете също, че през месец юни има увеличение на броя на загиналите при ПТП водачи на мотоциклети, които са 8, а 105 са ранените. В сравнение с месец юни 2023 година загиналите са с 4 повече, а ранените – с 23.

По отношение на контрола и най-често допусканите нарушения комисар Ботева обясни, че ще се следи за спазване на скоростните режими, недопускане на неправилни маневри, ползване на обезопасителни системи и правилно поставяне на регистрационните табели. Тя призова мотоциклетистите да не извършват неправилни маневри, да бъдат внимателни при разминаването с останалите превозни средства и да спазват дистанция.