Официална церемония по посрещането на българския контингент в небойната операция на НАТО по подпомагане евакуацията на афганистански граждани “ALLIED SOLACE" в Република Косово се проведе днес, 24 февруари, съобщиха от Министерството на отбраната.

"Мисията, която изпълнявахте, беше изключително успешна. Такива са отзивите и от вашия национален командир и от командването на мисията“. Това каза бригаден генерал Васил Лазаров, заместник-командир на Съвместното командване на силите, в словото си при посрещането на участниците в небойната операция на НАТО. По думите му - тя е от особено значение, тъй като чрез нея за първи път беше активирано българско участие в Усилените сили за отговор на НАТО. "Вие доказахте, че сте отлично подготвени и работите добре в международна и съюзническа среда на много високо ниво“, посочи още той и допълни: "Радваме се, че се завръщате с оперативен и боен опит, който ще бъде от полза и за Служба "Военна полиция“ и за българските въоръжени сили“.

Директорът на Служба "Военна полиция“ бригаден генерал Ивайло Сотиров от своя страна също поздрави българските военнослужещи за успешно завършената операция в Косово по подпомагане евакуацията на афганистански граждани. "Горд съм с военните полицаи, които достойно изпълниха своята мисия“, подчерта той. "Искам да изкажа благодарността на ръководството на Служба "Военна полиция“ и на ръководството на Регионалната служба "Военна полиция“ в София за вашата подготовка и усилия и най-вече - за представянето на българските въоръжени сили“, каза още бригаден генерал Ивайло Сотиров.

За българския контингент основната част на мисията в Косово завърши на 21 февруари като продължи общо 174 дни. Командир на взвода от Военна полиция е старши лейтенант Ясен Гърков, а национален командир на мисията - подполковник Калин Стаменов.