Лекарите от Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ "Света Екатерина“ извършиха животоспасяваща операция на пациент с разкъсана коремна аорта по миниинвазивен начин, съобщиха от лечебното заведение.

​Пациентът е на 73 години и постъпва в лечебното заведение в условията на спешност със силни болки в кръста и в корема. След проведен скенер ангиография на корем и малък таз, лекарите установяват аневризма на коремната аорта и голям ретропериториален хематом (кръвоизлив) в корема и подготвят пациента за спешна животоспасяваща съдовохирургична интервенция.

Те взимат решение да спасят мъжа с минималноинвазивно конструиране на коремната аорта и извършват ендопротезиране, чрез имплантиране на стент графтове през долните крайници, без да прилагат отворена коремна хирургия. Съдовите хирурзи оразмеряват коремната аорта, поръчват по спешност подходящите графтове за ендопротезирането, имплантират ги и затварят от вътрешната страна цялата аневризма и нейното разкъсване. Операцията е извършена от екипа на проф. Валентин Говедарски -заместник-директор по лечебната дейност на УМБАЛ "Света Екатерина“ и началник на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия, д-р Елица Димитрова, д-р Димитър Борисов, д-р Мартин Александров, м.с. Теодора Николова. 

Няколко дни след интервенцията пациентът е изписан от лечебното заведение и е изпратен у дома в добро общо здраве. 

До скоро единственият вариант за лечение на пациенти с разкъсана коремна аорта в България бе отворената хирургия. Много често тя е съпроводена с клампиране на аортата, има изключително голяма кръвозагуба, а общата анестезия увеличава допълнително оперативния и следоперативния риск. Поради тази причина и смъртността на пациентите, страдащи от разкъсване на аневризма на коремната аорта е изключително висока- 80-90%. Те постъпват с картината на хеморагичен шок, животоспасяваща е бързата реакция на хирурзите, както и доставката или наличието на склад на необходимите стентграфтове, което все още стои като проблем в голяма част от съдовите хирургии в България. Прилагането на минимално инвазивното ендопротезиране по спешност дава шанс на пациентите с голям кръвоизлив в коремната кухина да бъдат лекувани адекватно, навременно и да се възстановят по-бързо.