Украинският гражданин Д. О. застава пред Окръжния съд в Русе заради катастрофа на пътя Русе-Бяла, при която загина 5-годишно дете.

Инцидентът е станал на 21 август 2021 г. в участъка между КПП-то на изхода от Русе и 9-ия км, предават от "РусеМедиа".

Катастрофата е била на прав участък, където изпреварването е забранено. Сблъскали са се лек автомобил "Опел Астра“, който се е движил в посока Бяла, и микробус "Форд“, управляван от украинския водач. След ляв завой бусът е навлязъл в лентата на лекия автомобил, който се е опитал да избегне сблъсъка, но заради мантинелата не е имало накъде да отиде. При удара на място е загинало 5-годишно дете, пътувало в столче в автомобила. Микробусът се е носил още около 200 метра след сблъсъка.

Украинският шофьор е обвинен от Окръжна прокуратура-Русе, че е нарушил правилата за движение по няколко члена от Закона за движение по пътищата. С действията си е поставил в опасност живота и причинил смъртта на детето, не се е движил възможно най-вдясно по платното за движение и е навлязъл в лентата за насрещно движение, не е контролирал непрекъснато управляваното от него пътно превозно средство и не е осигурил достатъчно странично разстояние с лекия автомобил марка, като в резултат на това причинил по непредпазливост смъртта на детето.

Наказанието, което предвижда Наказателният кодекс, е лишаване от свобода от 2 до 6 години.