Идеята на Европейския хакатон за отбранителна техника 2024 г. е дигитализация и иновации в областта на отбраната. Това каза Петър Кирков – лектор в Технологично училище "Електронни системи“ към Техническия университет - София, бивш национален координатор по киберсигурност и ментор, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Между 28 и 30 юни в Мюнхен в Германия се проведе Фестивал на бъдещето. Част от него е Европейският хакатон за отбранителна техника 2024 г., трето място на който спечелиха български ученици.

Проектът е измислен и разработен изцяло от учениците, подчерта Петър Кирков. Финансовата подкрепа е дошла от Асоциацията на завършилите ТУЕС, която е създадена именно с цел да подкрепя ученически учениците и самото училище.

Единадесетокласникът Калоян Миладинов обясни каква е целта на хакатона. "Това не е просто състезание на най-добрите умове в Европа, а продължаване на разработката на идеите. Както на всички е ясно, в Европа иновациите не са толкова много. Целта на подобни състезания е проектите да продължат да се развиват в компании“, поясни той.

Проектът е отворена научна разработка. "Принципът на работа не е нещо ново. Новото при нас са данните, това е иновацията“, отбеляза Калоян Миладинов.

Неговият съотборник Филостратос Титопулос разказа, че целта на проекта е била създаване на модул, който може да се постави на дрон и да засича антипехотни мини чрез изкуствен интелект. За целите на изследването те са взели няколко инертни български мини от Института по отбрана. Заравят частично тези мини и през определен период от време правят снимки, като отчитат времето и температурата на околната среда. "В Мюнхен започнахме да разработваме изкуствения интелект, като го захранихме с всички тези снимки. Той се научи да разпознава спрямо температурата им точно такива мини“, разказа Филостратос Титопулос.