В навечерието на Деня на независимостта на България се състоя тържествено откриване на новата сграда на Генералното консулство на Република България в Мюнхен. Това съобщиха от Министерството на вътрешните работи

 

Вчера в присъствието на над 100 гости от българската диаспора, както и на представители на консулския корпус в Мюнхен, на бизнес средите и баварската администрация, министърът на външните работи на Република България г-н Иван Кондов, заедно с новоназначения генерален консул на Република България в Мюнхен г-н Стефан Йонков тържествено откриха новата сграда на Генералното ни консулство в Мюнхен, с консулски окръг Бавария и Баден-Вюртемберг. Сградата бе осветена от представителя на българската църква свещеноиконом Недялко Калинов. Гостите разгледаха с интерес представената в консулството арт-фотоизложба на български забележителности и отбелязаха откриването на новата сграда с чаша българско вино и родни деликатеси, баварска бира и приятелски разговори на организирания с помощта на родолюбиви спонсори коктейл.

 

Разположено на площ от 650 кв. м. в съвременна сграда в централен район на баварската столица, консулството съществено ще подобри качеството на обслужване за наброяващите над 130 000 българските граждани на територията на двете федералните провинции. Консулската служба вече разполага с 3 оборудвани биометрични гишета за обслужване на гражданите, помещение за интервюта, както и с комфортна зала за изчакващите граждани. Новата конферентна зала, оборудвана със съвременни технически средства, е предназначена за провеждане на срещи и форуми в областта на двустранните отношения, икономиката, културата, образованието.

 

Първата среща в деня на откриването на новата сграда на Генералното консулство бе с представители на ръководствата на българските неделни училища в Бавария и Баден-Вюртемберг. Бяха дискутирани актуалното развитие и предизвикателства пред тях. Министър Иван Кондов увери присъстващите, че българските училища са приоритет както за МОН, така и за МВнР, предвид важната им роля да свързват и съхраняват познанието и обичта към българския език, култура, традиции и българско самосъзнание. По инициатива на генералния консул на всяко от българските училища бяха дарени китари от българския производител на струнни инструменти Кремона - Казанлък, а също и патриотични табла и портрети на изявени български личности, писатели, революционери от издателство Просвета. Бе обявена и инициативата на издателство Клетт-България за онлайн обучение и допълнителни квалификации на учителските колективи на нашите неделни училища в чужбина, започваща от тези в Германия.