Търговският стокообмен между Турция и България тази година е с 4,2% повече от миналата – това е радващо, но не е достатъчно. Турските инвестиции в България са на стойност 2 милиарда евро, 15 000 души са наети в турски компании. Данните съобщи посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Мехмет Саит Уянък по време на първия Международен икономически форум – Пловдив 2024. Важното събитие се организира от Дружество на български и турски бизнесмени "Бултиш“ и "Стопанска асоциация – Пловдив“, предаде репортер на "Фокус".

Една от водещите турски компании е "Алкомет“, която е инвестирала 150 милиона евро. Посланик Мехмет Саит Уянък изрази надежда, че инвестициите ще продължат занапред най-вече в сектор енергетика. Двете държави работят заедно за преодоляване на пречките пред бизнеса, като Турция настоява да се премахнат пречките за чуждестранните работници и визите за бизнесмени. Дипломатът посочи, че миналата година родината му регистрира рекорд в износа на турски стоки като ръстът е с 255 милиарда долара.

"България е основна врата, през която преминава сухопътнияТ ни транспорт. Знаете, Капитан Андреево е втората най-интензивна граница в света. Средният коридор, който преминава през България, показа колко е важен за света през тази динамична ситуация, която преживяхме. За да можем да предотвратим всички пречки в доставките, то трябва всички преходи да се осъществяват по бърз и безпроблемен начин през границите“ – посочи посланикът.

Съобщи, че предстои обновяването на граничните пунктове Капитан Андреево – Капъкуле и Малко Търново – Дерекьой, решение за което е взето след посещението там заедно със служебния премиер Димитър Главчев и министри.

Първият Международен икономически форум - Пловдив 2024 бе открит от председателя на УС на сдружение "Бултиш – дружество на български и турски бизнесмени“ Донка Колева. Тя специално благодари на партньорите от Турция, чиято подкрепа е от съществено значение за развитието на икономическите отношения в региона.

Географското положение на Пловдив, петте транспортни коридора през България, въвеждането на сухопътния Шенген, големият потенциал на Летище Пловдив, Интермодалният терминал, Тракия икономическа зона – изброи предимствата на област Пловдив председателя на УС на сдружение "Стопанска асоциация – Пловдив“ Йорданка Кляшева.

Приветствие от името на община Пловдив поднесе заместник-кметът Ангел Славов. "Пловдив, със своето хилядолетно културно-историческо наследство и стратегическо местоположение, не е само икономически и търговски център с дългогодишни традиции, но и един от най-бързо развиващите се градове в България и региона. През последните години градът се утвърди като притегателна точка за нови инвестиции, иновации и технологичен прогрес. От страна на Община Пловдив, ние сме твърдо ангажирани с подкрепата на инициативи, насочени към иновации, устойчиво развитие и икономически растеж. Вярвам, че резултатите от този форум ще бъдат от полза както за местната икономика, така и за глобалната бизнес общност и ще задълбочат приятелските ни връзки“ – каза той.

Не случайно форумът се провежда в Пловдив, който е град с разнообразен икономически профил, отбеляза областният управител проф. Христина Янчева. "Ефективните решения трябва да бъдат насочени към преодоляване на климатичните промени, справяне с окономическите неравенства, адаптиране към технологичните промени и осигуряване на устойчив икономически растеж. Да не забравяме и изкуственият интелект, който има все по-голяма роля за за развитието на икономиката“ – каза Янчева.

Дълбокото си убеждение, че добрите икономически връзки спомагат и за добрите политически такива, не само за добросъседство, а и за взаимноизгодно сътрудничество, изрази Добри Митрев от Българска стопанска камара. Сподели, че пред бизнеса има много предизвикателства, сред които предстоящите цифрови зелени трансформации и промяната в геополитическата обстановка на Балканите. Отправи призив към политиците да чуят гласа на предприемачите, защото няма политически стабилна държава, която да не е икономически такава.

"С богата си история и култура Пловдив предоставя изключителни възможности не просто за туризъм, а опознаване на България, защото тук е събирателната точка на всички цивилизации, преминали и оставили своя отпечатък в българските земи“ – пише в приветствието на министъра на туризма Евтим Милошев до форума. Предшественикът му Илин Димитров пък съобщи, че туризмът е от изключително значение за Пловдив и всеки осми жител е зает в сектора. Именно Пловдив е първият български град, който първи се възстановява след пандемията ковид. Основна заслуга за това има богатият календар с над 400 събития, подготвени от общината.

Повече от откриването на форума гледайте в прикаченото видео!