Треньорите на параолимпийските медалисти ще получават пожизнена пенсия. Това реши днес парламентът с промени в Закона за физическото възпитание и спорт, предаде репортер на "Фокус"

Вносителите на текстовете бяха депутатите от парламентарната група на "Възраждане". Измененията бяха приети с пълно мнозинство от 168 гласа "за" на първо четене, а на второ отново единодушно със 174 гласа "за". 

В мотивите вносителите посочват, че до момента треньорите на параолимпийските медалисти не са попадали в обхвата на лицата, които имат право на пожизнена месечна пенсия. В Закона за физическото възпитание и спорт до момента се предвиждаше право на пожизнена пенсия да имат олимпийските и параолимпийските медалисти. 

Към настоящия момент само двама треньори на параолимпийски медалисти изпълняват условията за придобиване на правото на пожизнена премия, което ще представлява разход за бюджета на Министерството на младежта и спорта приблизително 7 800 лв. до края на 2024 г. и не повече от 23 500 лв. за Бюджет 2025 г., се посочва в доклада на парламентарната комисия по младежта и спорта.