Интуицията е най-висшият инструмент, с който всеки един човек разполага и до който не се допитваме често, тъй като сме свикнали да следваме повече логиката. А обратното на логика и на ума всъщност е интуицията и любовта. Затова интуицията е инструмент, който ни свързва с любовта и с най-висшето в нас, което да ни доведе до онези решения, които са най-добрите за нас и да ни носят най-много радост и лекота в живота. Това каза в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус" треньорът по личностно развитие Даяна Дамянова.

Зависимостите са тези, които ни пречат да чуваме интуицията си, като те вземат от енергията ни и ние нямаме достатъчно енергия да чуем вътрешния си глас, човекът става извън собствения си фокус, обясни тя и добави, че прекаленото стоене в ума, т.е. прекаленото анализиране, четене на философия и психология също заглушават интуицията и човек трябва да изработи баланс между знания, тяло и дух.

По думите й има няколко канала, по които можем да усетим интуицията, като един от тях е сънищата, а друг е усещанията на психосоматично ниво. Ако човек развие с специфични умения да чува собствената си интуиция, то може да я използваме и за най-малките решения в нашия живот, подчерта тя. "Има различни техники и практики, които конкретно да ти отговарят на въпрос с да и не, например добре ли е за мен да отида там, да направят това и т.н."

Когато спим, работи подсъзнанието ни, а в него има много закодирана информация от интуицията. Добре е според треньорът по личностно развитие човек да започне да работи в тази посока като започне с воденето на дневник на сънищата. И тъй като енергията следва намерението, когато поставим намерение, че искаме да тълкуваме сънищата си, ще започнем да получаваме послания и постепенно ще развием силно този инструмент, до който имаме достъп постоянно. "Сънищата са една част от това, което можем да сваляме от така наречените Акашови записи, тоест мястото, откъдето можем да си вземаме информация директно за нашия живот лично."

"Синхроничностите са онези моменти, които ни потвърждават, че ние сме на правилния път в нашия живот, а правилния път е точно пътят на интуицията, на любовта и на радостта. Ние просто се настройваме на една чистота на енергия, привличаме определени събития, които идеално пасват на това и ние после ги обличаме в думата синхроничност,   а всъщност това са онези подаръци от работещата ни интуиция,“ подчерта треньорът по личностно развитие Даяна Дамянова.