Започна Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна. Той се провежда за 16-и пореден път. Тази година мястото е местността "Добромерица". Хиляди българи се отправиха на пътуване назад във времето, но и към корените си. Магията очаква да събере 25 000 души

Участниците могат да се насладят на музика, традиции и занаяти. На място пък майстори кулинари приготвят традиционни български гозби. Сред тях е и Ангел Ангелов, който готви юнашки тиган. В местността може да се хапнат вкусни сарми, скара и други ястия.

Една чешма, един фестивал, една любов - за цял живот. Така започва историята на Люба и Любо - преди точно две години на Жеравна. "Там се видяхме, времето спря в миг, той се миеше, гол до кръста, надолу с цървулите - хвана ме за ръка и каза хайде да го изиграем това хоро", спомня си Люба.

Любо казва, че любовта била от пръв поглед. Година по-късно тя е бременна, но пак са част от Жеравна - и отново ръка за ръка. За да ги срещнем днес, когато малкият Лъчезар получава първите си уроци по родолюбие. Двамата искат да научат децата си да бъдат добри хора и да са единни.

Щом слънцето залезе, беше даден подобаващ старт на фестивала. "Чувствам се добре, даже мисля, че съм по-красив така, поканата да съм тук беше голяма чест за мен", споделя олимпийския шампион Семен Новиков в ефира на NOVA.

А след безсънната нощ на български ритми имаше кой да се погрижи на Жеравна да не прозвучи: гладна мечка - хоро не играе.

И носиите, и духът на Жеравна са все така автентични. "Това място е вълшебно", казва певецът Николай Славеев.