България се управлява от приятелки кръг, който с цената на всичко защитава личния си интерес. Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" Тома Биков, заместник председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Абсолютно безспорно е, че 100 дни след началото на това управление в България на първо място се живее по-зле. Можете да го видите в магазините, можете да го видите в сметките си за ток, можете да го видите в почти всички сектори на икономиката. Оправданието, че това е заради войната в Украйна, заради глобални тенденции е валидно донякъде, но има две неща. Първо, то е само донякъде, защото България например има по-висока инфлация отколкото средната за Европа. Това означава, че ние внасяме инфлация от Европа, но в същото време имаме и доста сериозен проблем вътре в самата наша икономика. На второ място, има кризи, предизвикателства и проблеми в международен план, то това не означава, че правителството не трябва да ги решава на местно ниво. И оправданието, че нещо се случва навън, не означава, че тук трябва да седим и да бездействаме и да очакваме, че нещата ще се решат от само себе си. Фактът е, че това правителство пое страната в сложна ситуация, и за 100 дни успя да я усложни до степен, че ние да се върнем в изходно положение и да се чудим как да решим политическата криза. Защото България практически в момента започва да нагазва отново в сериозна политическа криза и в непредвидимост и нестабилност, каквато помним и в последните 2 години", коментира Тома Биков.

"Най-важното нещо, което ние правихте не само през тези 100 дни, а и в 46-ото Народно събрание, беше, че ние още през лятото вече знаехме, че предстои много сериозна ценова криза в областта на енергетиката и на енергоносителите. И още в актуализацията на бюджета на 2021 година ние предложихме да се оставят буфери, с които правителството, включително и служебното правителство да успеят да компенсират бизнеса, за да не се разрасне тази ценова криза в енергетиката във всички останали сектори, както се и случи. След това в 47-ото Народно събрание отново първото ни предложение беше в тази посока. Това може да се случи, защото имайте предвид, че България е производител на енергия и тя печели в скока на цените в енергията, държавата печели. В този смисъл държавата имаше достатъчно средства, за да компенсира бизнеса, и това да омекоти ценовия удар на останалите продукти – на олиото, на доматите, на краставиците, на каквото решите, на всичко, което се произвежда в България. И двата пъти човекът, който отхвърли тези наши предложения, беше Асен Василев. Той направи два бюджета до момента – една актуализация през 2021 година и бюджета за 2022 година, които не са в състояние да издържат повече от 4 седмици с тяхната прогноза. Аз ще ви кажа, че например Асен Василев прогнозира, че инфлацията за 2022 година ще бъде 5.7%, икономическият растеж ще бъде 4.8%. Нито един човек в момента не може да каже, че тези данни ще се осъществят, включително и г-н Василев", заяви Тома Биков.

Цялото интервю четете в "Мнение"