В България не съществува проблемът работни места или чист въздух. Основният проблем на нашата икономика е, че няма хора, които могат да работят. Това каза кандидатът за народен представител от ПП "Зелено движение“ Тома Белев в изборния формат на "Фокус“ "Лидерите говорят. Стратегии на фокус“.

Адаптацията към климатичните промени е ключов елемент, когато говорим за национална сигурност, подчерта той и даде пример с наводнението в Царево миналата година. "То дойде от реки, които обаче не се водят реки, а земеделски земи и гори. Те не се управляват като реки и съответно няма мерки за превенция“, обясни Белев.

Повечето зелени площи в градовете означават по-чист въздух, но не само.

"Дърветата улавят шума. Те осигуряват по-добри климатични условия и микроклимат, което е свързано с намаляване на енергията, която използваме за охлаждане през лятото например. Всичко зависи от това дали ще има дървета по нашите улици и в нашите градове. Това не е въпрос само на местната власт, а на национално законодателство. Неслучайно в Европейския съюз сега има идеята за увеличаване на зелените площи в градовете“, отбеляза кандидатът за депутат от "Зелено движение“.

Правната система в България трябва да бъде променена така, че да могат технологиите, които ни гарантират климатична неутралност, по-лесно да се развиват, по-бързо да създават работни места и съответно да сме участници в процеса на спиране или поне намаляване скоростта на климатичните промени.

Според него е напълно възможно Европа да постигне климатична неутралност до 2050 г.

"Но въпросът тук не е да си поставиш цели, които няма да изпълниш. София е толкова закъсняла с инвестициите в кръговата икономика и в технологиите, и техниките за рециклиране, че е по-добре да си постави някакви смислени цели, които да може да изпълни, ускорявайки инвестициите в тях“, заяви Тома Белев.

Дейността на "Зелено движение“ е насочена към подобряване качеството на живота.

По думите му България в момента е заложник на това да бъдат спасени 5000 работни места на заетите във въгледобивната промишленост. Белев припомни, че преди два месеца Народното събрание взе решение за превеждане на 1 милиард лева от бюджета за рекултивация на мините.

"Тази сума за рекултивация трябва да е включена в цената на въглищата. Това изисква законът. Това, че към настоящия момент не е включена, означава просто, че не е спазен закона и енергията, която ни продават топлоелектрическите централи, е субсидирана от нас. В момента допълнително ще я субсидираме, като отделим 1 милиард. Ние субсидираме няколко частни бизнеса, които ползват въглищата от тези мини по този начин. Така тази държавна помощ вече е нерегламентирана. "Зелено движение“ сме много чувствителни по отношение на нерегламентираната държавна помощ, тъй като тя уврежда конкуренцията и правата на всеки един от нас. Това не е отговорно за бъдещето на България“, категоричен бе съпредседателят на "Зелено движение".

По същия начин Народното събрание е пренасочило 30 милиарда към определени фирми, които ще изграждат 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй“, допълни той.

"Ако Народното събрание ще отделя български средства от нашия бюджет, нека да ги отделя за всяко едно домакинство. Дали ще бъде да се повиши енергийната ефективност, т.е. да плащаме по-малко ток за бойлери, за печки, за отопление, дали ще бъде за изолация, или накрая да можем да произвеждаме. Ние към настоящия момент сме инвестирали над 3 милиарда за енергийна ефективност, но процентът на енергийно бедните остава същия – 30“, посочи Тома Белев.

В България има много регулации за поставяне на фотоволтаични панели от битовите потребители, които никой не изисква от нас.

"Те не идват от Европейския съюз. Те се създават от администрацията с цел създаване на условия за корупция и за наказания“, категоричен бе кандидатът за народен представител.

Необходимост от реформи

Тома Белев подчерта, че "Зелено движение“ е напуснало коалиция "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ заради недостатъчното реформи. "За нас е ключово да се реформират всички сектори на България. Когато не са реформирани, те водят до корупция, до затрудняване на гражданите, на техния живот и влошаване на тяхното здраве. Ние ще настояваме във всяко едно решение в Народното събрание да се отчита въздействието върху процесите на управление по отношение на гражданите. Т.е. ако нещо създава излишна регулация, то не трябва да се приема. Ако имаме излишни регулации в нормативната база, те трябва да се премахнат“, обясни той.

Органите и системите, създадени да регулират корупцията, не работят. "Не работят, защото така са дизайнирани. Половината от тези регулатори не трябва да съществуват като самостоятелни структури. Никакъв смисъл няма да твърдим, че прилагаме европейското законодателство, защото то изисква ясни, прозрачни, предвидими процедури. Процедурите за КЗК в момента нито са ясни, нито са прозрачни, нито са предвидими. Никой не ги спазва. Това са нарушения на директивата и те могат да възбудят наказателно производство срещу България, но то всъщност нарушава и нашите права. Монополът на КЗК трябва да бъде разбит. Никой ни задължава да е един орган, особено със 7-годишен мандат. Като назначиш някой, който не си е вършил работата, ти даже няма как и да го освободиш – така е по закон. Когато не работят структурите, няма смисъл да се чудим кой ще им сложим отпред“, посочи Тома Белев.

Същото важи и за прокуратурата. "На всички е ясно, че тя не работи. Като сменим главния прокурор, нищо няма да се промени. Какво значение има, ако сменим членовете на Висшия прокурорски съвет, когато самата прокуратура е направена така, че да има монопол върху обвинението. И този монопол трябва да се премахне, за да проработи прокуратурата, защото тя се чувства много удобно в момента, когато казва "Аз мога да възбудя обвинение, мога и да не възбудя“. Конституцията не създава монопол върху обвинението на прокуратурата, с няколко члена може да премахнем монопола на главния прокурор“, смята кандидатът за народен представител от "Зелено движение“.

Здравеопазване

Тома Белев отбеляза, че действително се отделят много пари за здравеопазване, но качеството, което получаваме, не е на необходимото ниво. По думите му трябва да стандартизираме обществените услуги, които получаваме като данъкоплатци.

В момента заплатите на медицинския персонал са обвързани с Националния рамков договор.

"От Националната здравноосигурителна каса казаха, че нямаме колективен рамков договор, съответно не може да се изисква увеличаване на платата на медицинските сестри. Ами дайте да променим това! Медицинските сестри, например, да получават два пъти минимална работа на заплата. Ако искаш, никой не е задължен, никоя болница няма да е задължена да се обръща към НЗОК. Като не можеш да осигуриш заплата на сестрите, няма да получаваш пари и толкова. И без това има прекалено много болници“, коментира той.

В повечето райони има проблеми със здравното обслужване, посочи Белев. Предоставянето на лекарства в малките населени места от подвижни аптеки практически е невъзможно. "По същия начин стои и въпросът за предоставяне на здравни услуги от подвижни екипи. Ами дайте да го развържем! Не е необходимо от едно село, което е на 10 км от областния или общинския център, да пътуват там, за да могат да ползват своите здравни услуги. Дайте да ги стандартизираме и всичко, което пречи, да го премахнем, за да могат гражданите да имат право на здравеопазване. След като си внасяш осигуровките, след като си плащаш данъците, ти трябва да имаш достъп, не да чакаш по една година, не да те карат да мъкнеш документ след документ. Какво ни пречи да дигитализираме здравеопазването?“, предлага кандидатът за народен представител.

Децентрализация е необходима във всички сфери, не само в здравеопазването – и в енергийната система, и в системата за сигурност. "Едното е опростяване на нормите. Второто е да овластим гражданите“, заяви Тома Белев.

Образование

По думите му увеличението на работната заплата в системата на основното и средно образование е правилна стъпка, но дълго време тези системи са били обезкървявани. "Хората, които останаха там, нямат голяма мотивация да работят. Сега ще трябва доста дълго време да се лекуваме, за да може да повишим качеството на работа в средните и основни училища, за да има след това кой да отиде и във висшите“, заяви той.

Проблемите са свързани със закостенялостта на системата. Необходимо е въвеждане на регулярни системи за оценки, които да гарантират, че когато плащаме нещо от данъците ни или от осигуровките, то е качествено, смята Белев.

Социална политика и демографска картина

Проблемът със застаряването на населението в България е сериозен, подчерта Тома Белев. Според него трябва да се предостави възможност хората в надпенсионна възраст да работят.

"Трябва да се работи за създаване на устойчиви работни места, не такива, които се попълват на всеки 3 месеца. Няма сектор, в който да не можеш да подобриш устойчивостта, да си сигурен, че този човек ще работи 9, 10, 12 месеца в годината“, смята той.

В момента данъчната тежест пада върху най-бедните. Затова е необходимо въвеждане на минимален необлагаем доход.

"Най-бедните може да не плащат данък, защото когато не го платят, те ще го използват веднага в икономиката, но тяхното качество на живот ще се подобри. Проблемът с данъчното облагане е, че данъците не се събират. Най-големите винаги има начин да скрият“, заяви съпредседателят на "Зелено движение".

Българите ще се върнат в България, когато България започне да предлага по-добро качество на живот и по-добри условия за работа, смята Тома Белев.

"България е хубаво място, защото тук действително няма сериозна безработица. Стига да имате малки умения, вие вече имате работа. Проблемът обаче е в качеството на живот. Когато имате проблеми в здравеопазването, когато нямате качествен градски транспорт, когато имате среда, която е шумна, мръсна, никой няма да остави добрия начин на живота в едни уредени градове на Средна и Западна Европа и да дойде в нашите градове, където тротоарите например не са пипани от 30 години. Т.е. ние трябва да променим качеството на живот“, подчерта той.

Външна политика

Според Тома Белев България трябва да има ясна позиция по отношение на Украйна. "Това е въпрос на национална и европейска сигурност. Европейската зелена партия има трайна и силна политика в полза и защита на Украйна. Политическите партии се въздържат от ясна позиция по темата "Украйна“, коментира той.

В последните 25 години Европейският съюз е станал зависим в енергийно отношение от Русия и НАТО и държави, които не са членове на Европейския съюз, по отношение на сигурността на Стария континент. "Затова европейските зелени залагат на създаване на европейски сили за сигурност. Това не изключва НАТО, но ние трябва да сме сигурни, че сами като Европейски съюз може да се защитим. Проблемите със сигурността се решават с инвестиции. Ние като зелено движение, независимо че сме много миролюбиви, считаме, че трябва да сме готови за всякакви условия, а за да сме готови, трябва да инвестираме повече в отбраната. Бюджетът за следващите три години е около 2,5% от БВП. Ние сме за увеличаването му до 3%, за да може да увеличим разходите за национални технологии. Ние имаме капацитет, все още имаме много учени в тази сфера – нека да инвестираме“, призова Белев.

По същия начин стои и въпросът с реиндустриализацията. "Не може всичко да е изнесено навън, защото някой го работи по-евтино. Трябва да се изгради система за връщане на индустрията в Европа“, смята той.  

Според него години наред България води грешна външна политика спрямо съседните си държави, "мятайки се от една крайност в друга“. "Политиката към Македония беше най-сбъркана. В тези ситуации няма бързи решения, но трябва да се инвестира – чрез образованието, здравеопазването, чрез свързаност. Колкото по-свързани сме, толкова повече ще се разбираме“, вярва Тома Белев.

Цялото интервю можете да видите във видеото.