Лятното издание на "Литературни маршрути“ включва пет тематични разходки. Това каза писателят и артистичен директор на "Прочети София“ Тодора Радева в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Литературното пътешествие започна на 3 юли с маршрут, посветен на голямата ни поетеса и преводачка Дора Габе. В него са се включили около 100 човека, сподели тя. "Ходихме на местата, на които тя е живяла, в къщата, в която се е срещнала с Яворов, където е поддържала литературен салон с Боян Пенев. Влязохме в дома "Дора Габе“, който се поддържа от Съюза на българските писатели. Там могат да се видят интересни архивни материали. Стана въпрос и за нейната работа за "Добруджа“ и за целия й богат и разнолик живот“, разказа Радева.

Два от маршрутите тази година са до Витоша. Планината е неделима част от града и източник на вдъхновение за много писатели, сред които Алеко Константинов и Иван Вазов. На 6 юли в 11:00 часа от спирката на "Златните мостове“ тръгва маршрутът на разходката, като той минава през Ветровала и хижа "Кумата“, стигайки до Конярника. "Тя ще се води от Константин Георгиев и Александър Попов от екип "Космотехника“ – двама млади човека, които се занимават с научно-фантастичната литература. Те са избрали един по-интересен подход към планината, ще говорят за връзката й с научно-фантастичната литература, за начина, по който даваме имена на нещата, за пейзажа, който определя едно произведение“, разказа Тодора Радева.

На 10 юли поетесата Албена Тодорова ще поведе литературен маршрут през домовете на Елисавета Багряна, Атанас Далчев и Йордан Йовков. Началната точка на маршрута е Министерство на земеделието в 18:30 часа. "Този път Албена избра да ни въведе в "кухнята“ на писането и да говори за самия творчески процес. Този маршрут е не толкова да разказва исторически факти, колкото да преобърне усещането ни за града и да го покаже като място за вдъхновение на литературни произведения“, сподели Радева.

На 12 юли е вторият тур до Витоша, като изходният пункт е хижа "Алеко“. Маршрутът ще се води от писателя и философ Тодор Тодоров, който наскоро спечели Европейската награда за литература. "Тодор ще говори за връзката между философията и литературата и изобщо за това как планината е винаги едно място на изключителното и на откровението, още от библейско време“, поясни Радева.

На 17 юли е последният от маршрутите, който извежда извън центъра на града. Маршрутът е част от лятната програма за изкуство в града "Девет слона“, организирана от фондация "Син куб“ в партньорство с Центъра за социална визия и Swimming Pool. "Целта е да изведем изкуството из кварталите на София, да излезем извън центъра и да поговорим за самите квартали, които са като един малък град в града. Квартал "Младост“ е зеленият квартал, който е бил мечта. В него са живели много интелектуалци и писатели – Калин Донков, Иван Динков, Калина Ковачева, Мирела Иванова и Георги Господинов. Кварталът е много интересен, много литературен, също така има своите митологии“, отбеляза Радева.

Литературният маршрут започва от Народно читалище "Младост 1971“ в 18.30 часа.