Очаквам на Срещата на върха на НАТО да бъдат взети решения за това как ще продължи оказването на помощ на Украйна от всичките ѝ параметри: политическа, дипломатическа, финансова, икономическа и военна помощ, за да може тя да гарантира своята сигурност и с времето да успее да освободи окупирани територии. Това каза бившият министър на отбраната в кабинета "Денков" Тодор Тагарев в предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" във връзка с предстоящата Среща на върха на НАТО във Вашингтон, която ще се проведе от 9 до 11 юли тази година. 

"НАТО е един изключително успешен политико-военен съюз, който вече 75 години защитава сигурността на своите членове и гарантира, че те няма да бъдат обект на агресия", категоричен е проф. Тагарев. 

По думите му сега Алиансът трябва да направи необходимите усилия, с които да се подготви за новите заплахи и рискове за сигурността в контекста на бушуващите конфликти, за да продължи да бъде толкова успешен. 

"Ако Украйна успее да удържи на руската агресия, то рязко намалява вероятността за руска агресия срещу страна член на НАТО. И обратно, ако Путин успее да постигне своите си цели в Украйна, да подчини тази голяма страна - и по население, и по територия, тогава вече вероятността за агресия и за постигане на имперските цели на Путин нараства много сериозно", смята той.

Проф. Тагарев коментира и какво трябва да се случи на сегашната Среща на върха, за да може да се противодейства на руската агресия в Украйна. 

"НАТО трябва да покаже, че след като вече прие плановете за възпиране и  отбрана на потенциални агресори с фокус на изток на Срещата на върха във Вилнюс през юли месец миналата година, сега трябва да ги изпълни със съдържание.

Трябва да е ясно, че това, което е дефинирано като изискване и очертано в общите параметри, вече може да бъде изпълнено чрез създаване на цялата необходима структура за командване и управление, механизми за взимане на решения и придаване на отговорности от политическите на военните органи за предприемане на определените действия, с разполагането на войски на Съюза, известните вече и на българските граждани многонационални бойни групи", каза той. 

Бившият военен министър обясни, че съюзниците имат въпроси от всякакво естество за решаване - логистика, осигуряване на необходимото количество боеприпаси, препозициониране на техника и други. 

Относно българското участие на Срещата на върха на НАТО проф. Тагарев заяви, че служебният кабинет е предприел правилните стъпки, допитвайки се до Народното събрание за това кой трябва да представлява страната ни - служебният премиер или президентът. По думите му обаче дори държавният глава да бе решил да пътува до Вашингтон, то той е трябвало да изкаже позицията, определена от правителството, съобразена с решенията на парламента. 

"Провеждането на вътрешната и външната политика, политиката за сигурност и отбрана е във функциите на Министерския съвет. Когато Министерският съвет изпълнява тези свои функции, той трябва да следва всички законови и политически насочващи решения от Народното събрание. Президентът в това отношение има доста ограничени функции по Конституция. Това, че е върховен главнокомандващ не променя ясно разписаното в нашата Конституция положение, че това е функция на Министерския съвет", обясни той.

Бившият военен министър не смята, че има опасност от отстъпление по някоя от позициите на страната, в случай че се избере ново правителство с мандата на ГЕРБ-СДС.