Не сме обсъждали и не се обсъжда връщането на наборната служба такава, каквато тя беше позната 70-те, 80-те години, и 90-те, когато войниците се готвиха за няколко месеца и после служиха, за да има окомплектовани формирования. Това каза бившият министър на отбраната в кабинета "Денков" Тодор Тагарев в предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" във връзка със състоянието на българската армия и процесите, протичащи за нейната модернизация. 

“Това, което е необходимо, е, че трябва да има допълнителен мобилизационен капацитет. Мирновременната армия сама не може да се справи. А при нас този мобилизационен капацитет включва най-вече мъжете, които са карали наборна служба до 2008 година и по съвсем естествени причини тези хора доста бързо намаляват", каза още той. 

Проф. Тагарев предупреди, че ако не се вземат спешни мерки страната може да се окаже без мобилизационен резерв. По думите му именно заради това в Министерството на отбраната са обсъждани планове за въвеждане на задължително военно обучение. 

“Примерно казвам -  всеки, който иска да работи за държавата, да мине първо военна служба. Или пък друг вариант е - всеки, който иска да носи оръжие и да ползва оръжие, да мине първо военна служба и след това вече да има това право. Като някакъв по-минимален вариант - всеки, който иска да работи в системата за сигурност, първо да е минал тази военна подготовка и след това вече като предварително условие започване на работа в разузнавателните служби или в системата на МВР", коментира бившият министър.

Той добави, че е решението е трябва да бъде взето от политиците, но то трябва да бъде базирано на база обстойни анализи и дискусии. 

По отношение проектите за модернизация на българската армия проф. Тодор Тагарев отбеляза, че през следващата година се очакват доставката на първата партида изтребители F-16, на част от бронетранспортьорите “Страйкър", както и първият многофункционален патрулен кораб да бъде пуснат по вода. 

“Първите самолети F-16 трябва да започнат да пристигат след 9 месеца в България. Първият кораб от новите патрулни кораби ще бъде пуснат на вода следващата година, вторият – 2026 година. Машините "Страйкър", за които нашият кабинет подготви договора, също част от тях ще започнат да постъпват във втората половина на следващата година. 

Ние много напреднахме с проекта за съвременни радари. Там, доколкото разбирам, има някаква съдебна процедура, която се очаква да приключи, за да се отиде към договор. За нова артилерия, 155 мм, за системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, за дронове има проекции", обясни бившият военен министър.

Той каза още, че с повишаването на бюджета за отбрана се създават възможности за сериозни инвестиции и добави, че в сферата на отбраната постоянно има течащи процедури за ремонти на инфраструктурата, придобиване на леки въоръжения, на униформи и др. 

“Много неща могат да се постигнат в рамките на този бюджет. Все пак ще подчертая, че 2% не са цел - те бяха измерителни за това кой колко харчи, кой каква е част от бремето за съюзната отбрана поема. Полша отива над 4%,  а Румъния са към 2,5%. Счита се, че и при нас трябва да вървим нататък.

При всяко положение двата процента не са цел, а минимум, под който ни трябва да стигнем, за да може да бъдат създавани тези способности, за да може да дойдат качествени хора в армията, и те да бъдат със самочувствие, експлоатиращи нова техника, ново въоръжение модерно и да имаме качествена армия", каза още той.

Проф. Тодор Тагарев е категоричен, че при добро бюджетно планиране българската армия би могла да придобие съвременен вид.