Най-популярната теза за обвиненията срещу Румен Гайтански и Стоян Мавродиев е, че това е част от войната на двете крила на ДПС. Това каза Тихомир Безлов – старши анализатор в Програма "Сигурност“ на Центъра за изследване на демокрацията в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Той допусна, че и а достатъчно факти да се предполага, че прокуратурата работи по политически поръчки. Безлов отбеляза, че случаят с ББР е много сложен и на прокуратурата ще й бъде трудно да докаже вина спрямо Мавродиев и Гайтански. И припомни многобройните дела, свързани с фалитите на банки през 90-те години. "На практика нямаме осъден банкер, няма осъдени и кредитни милионери“, посочи той. В качеството си на директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев е взел решението за отпускането на кредита със своя борд, отбеляза Безлов. "Т.е. има много хора, които споделят отговорността. Вероятно има много експертни оценки, че кредитът е надежден. И сега интересният въпрос е как се доказва, че фирмата на Румен Гайтански реално може да обслужва кредита и има ли фалшиви и проблемни документи. При положение че би трябвало да има някакви обезпечения, хората, които се занимават с мониторинга на кредита, как са допуснали банката да вземе 3,6 при 150 милиона кредит. Т.е. има много неясни въпроси, за които почти нищо не знаем“, коментира той. Проблемът с клиентелизма в банковата система е огромен, допълни Тихомир Безлов.

Той коментира доброволното предаване на Васил Божков, Евелин Банев-Брендо, Румен Гайтански-Вълка и Камен Балбузанов-Куката. "Очевидно при Брендо и при Куката стратегията е да се излежат присъдите, като се редуцират различните присъди. Интересно е, че се случва нещо, което преди не се срещаше“, заяви Безлов.