Продължава повишаването на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната и в началото на септември. Това отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин за периода от 2 до 5 септември. 

Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов се забелязва мощна конкурентна среда и сблъсък между търсене и предлагане. "Интересно е, че се засилва потреблението, има раздвижване на пазара. Има компрометирани от градушките реколти, затова при някои продукти ще се видят ценови изменения. Розовите домати са по-малко, което ги оскъпява, а червените не се търсят толкова много, въпреки че са по-евтини", обясни той пред NOVA News.

Захар, фасул, олио и пъпеши - това са продуктите, които бележат ръст за седмицата. "На годишна база захарта е със сериозно намаление - 18%. При зърното и олиото също имаме ниски цени, а имаме и страхотни запаси от пшеница. Царевицата също поевтинява. Повече от година и половина при олиото и яйцата имаме стабилни нива, а кашкавалът и сиренето са по-евтини с около 2-3 процента. При маслото, киселото и прясното мляко има ръст средно с 8-10%. Влизаме в есенно-зимен период, няма да има рязко покачване на цените на хранителните продукти, само около 1 до 3%", коментира Иванов.