Управлението на диабета може да изглежда като постоянна битка, но знаете ли, че природата има някои мощни съюзници? Докато лекарствата и промените в начина на живот са от съществено значение за поддържане на нивата на кръвната захар под контрол, някои цветя също могат да подадат ръка за помощ. Нека да разгледаме някои такива цветя, които биха могли да подпомогнат пътуването ви към по-здравословни нива на кръвната захар по естествен път.

Далия

Скорошно проучване, публикувано в Oxford Academic Life Metabolism, разкрива, че цветните листенца на георгините съдържат три молекули, които могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар при хора с преддиабет и диабет тип 2. Изследователи от университета в Отаго в Нова Зеландия преди това установиха, че диетичният флавоноид бутеин може да намали възпалението на мозъка, като по този начин подобри контрола на кръвната захар. Новото проучване подчертава венчелистчетата от георгини като източник на бутеин, заедно с две други съединения, които повишават неговата ефективност.

Мадагаскарска зеленика

Мадагаскарската зеленика традиционно се използва за справяне с различни здравословни проблеми, включително диабет, инфекции на гърлото, кръвно налягане, рак и кожни заболявания. Въпреки че може да предложи потенциални ползи, неправилната дозировка може да направи употребата му опасна. Някои пречистени съединения от това растение са одобрени от FDA на САЩ за лечение на рак чрез инжектиране. Въпреки това е важно да разберете неговите странични ефекти, преди да обмислите употребата му за каквото и да е състояние.

Бананово цвете

Проучване от 2013 г. на Националния център за биотехнологична информация установи, че консумацията на цветя от банан може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар чрез намаляване на производството на специфичен протеин, свързан с повишената захар в тялото. В допълнение към управлението на кръвната захар, цветето на банан може да помогне за загуба на тегло, понижаване на холестерола и насърчаване на здрава храносмилателна система.

Цвете хибискус

Чаят от хибискус, направен от цветето на хибискус, е тръпчива, ярко оцветена напитка, известна със своите ползи за здравето. Може да помогне за понижаване на кръвното налягане, което е често срещано при хора с диабет. Някои проучвания също показват, че хибискусът може да подобри инсулиновата резистентност, което го прави полезен вариант за управление на диабета.

Пеперуда Грахово цвете

Цветето на пеперудения грах или Clitoria ternatea е поразително синьо цвете, произхождащо от тропически региони като Югоизточна Азия. Традиционно се използва в различни култури заради лечебните си свойства. Проучванията показват, че цветето може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар, благодарение на своите хипогликемични свойства, което го прави полезно за хора с диабет или преддиабет, пише News18.