Държавата не стимулира децата, които искат да учат математика. Това каза Теодора Тодорова – член на Управителния съвет на Българската асоциация по информационни технологии, в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.

Тази година проблемът достига критичната си точка заради промяната на националното външно оценяване от МОН заради прекалено ниските резултати в предходните години, обясни тя. Премахнати са две от задачите с отворен отговор и е увеличено времето за работа така, че децата да се чувстват по-спокойни. "Но от гледна точка на математическите гимназии това беше пагубно, защото резултатите достигнаха върхово ниво“, обясни Тодорова.

В много случаи деца, които печелят състезания и олимпиади и изкарват невероятно високи резултати на НВО по математика след това не могат да изкарат необходимите резултати по български. "Едно дете с 95 точки по математика и 85 по български, шестици в свидетелството за завършен прогимназиален етап не може да се класира за желаната гимназия“, даде пример Тодорова.

Проблемът не е от сега. 112 български учени, математици от 15 университета и научни институти са изпратили искане до министъра на образованието за промяна на план-приема в 5. клас в математическите гимназии. "Преди година и половина директорите на двете водещи математически гимназии – НПМГ и СМГ, са пуснали официално писмо до МОН. Ние не знаем за някакви действия от страна на МОН. Този път очакваме адекватна реакция“, подчерта Тодорова.

Българската асоциация по информационни технологии предлага тези деца да се стимулират по някакъв начин. "Това е техен талант, но те влагат много допълнителни усилия извън училище. В 7. клас те спират да ходят на състезания и олимпиади, за да се фокусират върху подготовката за НВО. Така губят своя ентусиазъм и след това не се завръщат към математиката“, поясни Теодора Тодорова.

Почти всяко дете, което има амбицията да влезе в добро училище след 7. клас, посещава частни уроци. "Не смятам, че е реалистично да се подготви в клас. Според статистиката сивата икономика на частните уроци е поне половин милиард на година, а още толкова са легалните уроци. В момента 7. клас е стрес за учениците и родителите им“, смята Теодора Тодорова.

По думите й профилът на ІТ специалиста вече се променя, защото изкуственият интелект навлиза масово в ежедневието ни. "Вече няма да имаме нужда от тази посредственост и масовка, необходимо е дълбоко математическо мислене. Много хора се насочиха към ІТ сектора заради по-високото заплащане, но те нямат този потенциал и подготовка, която се изисква. Зад иновациите и технологиите стои математическо мислене“, подчерта Тодорова.