Фокусът на платформа "Art & Culture Today“ е да представяме съвременното изкуство през различни теми на по-широка непрофесионална аудитория, на хора, които са обединени в любопитството си, без значение от знанията им, професията и възрастта. Това каза изкуствоведът Теодора Константинова от образователна платформа "Art & Culture Today“ в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Подобни събития се провеждат от осем години в "Дом на киното“. Лекциите не са академични, а са по-скоро визуално интерактивно преживяване, разказа тя.  

На 20 януари ще се проведе поредното лекционно събитие, като този път то ще бъде посветено на сблъсъка между духовното и технологичното, на еволюцията на историята на изкуството и как духовното може би е застрашено днес чрез технологичното. "Но този тип рискове ги е имало вече в историята на изкуството. С появата на фотографията например се появява големият страх от това, че технологичното ще измести творческото, духовното, човешкото присъствие въобще в изкуството. Ще разгледаме примери от историята на изкуството за тези сблъсъци между творческите търсения и сблъсъка с технологичното. Има много реакции на технологичното в историята на изкуството. Например абстрактен експресионизъм, Джаксън Полак – едно течение, което се заражда като бунт, реакция срещу технологичното, машиналното, комерсиалното и въобще това желание да се наподобява реалността такава, каквато е. Той застъпва изцяло идеята, че изкуството трябва да съществува заради самото изкуство, да се ражда в следствие на вътрешни емоции и движения“, обясни Теодора Константинова.  

Ще бъдат представени и примери в съвременното изкуство от последните години, в които изкуственият интелект се явява колаборатор на творците. "Задавайки му своите мисли, импулси, творчески идеи, изкуственият интелект връща отговор на собствените им търсения, което пък е предизвикателство за художника – да види себе си през образа на изкуствения интелект.“ 

Интересът към събитията на "Art & Culture Today“ по думите й е голям. Средната възраст на хората, които посещават събитията, е между 25 и 50. "Има порив, има любопитство. Това са модерни хора, които пътуват, интересуват се и именно този ключ на знание им е ценен. Всички са много ангажирани и това много ни радва. Хората искат да коментират, да задават въпроси, което е признак на будност“, коментира изкуствоведът.