С опита си за съставяне на правителство на малцинството ГЕРБ ще направят опит по-скоро за спиране на падането. За мен по-скоро това е отговор към очакванията на електората им повече, отколкото би било опит за реално осъществяване на първия мандат. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" политологът Теодора Йовчева.

На 1 юли президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група след проведените консултации с парламентарно представените партии. Равносметката от тях са: ГЕРБ-СДС предлагат правителство на малцинството, ДПС засега не коментират вторият мандат, защото смятат, че трябва да има подкрепа за правителство с първия мандат. ПП-ДБ се обявиха за опозиция, за третия мандат на масата вече стоят няколко предложения, от "Възраждане" са против правителство между ГЕРБ и ДПС, БСП и ИТН са на едно мнение, че трябва да се сформира експертен кабинет, а най-малките в парламента, "Величие", видяха решението в програмно правителство.

По думите на Теодора Йовчева реализацията на първия мандат изглежда все по-далечна, като тя изрази съмнение, че може да се осъществят заявките, които бяха дадени. "Но ние видяхме при реализацията на миналото правителство на Денков-Габриел как в рамките на няколко седмици толкова динамично се смениха събитията, че имаше промяна на позиции на основните политици и накрая се стигна до формиране на правителство". 

Според политолога анти-ГЕРБ/ДПС коалиция няма как да бъде сформирана, още повече да реализира мандат за съставяне на правителство. Това за нея би било обединение на необединимото и то ще е още по-хетерогенна коалиция от тази, която стоеше зад Кабинета "Петков". "Не виждам такава воля, не виждам и да текат такива разговори на този етап за подобен кабинет", каза тя и допълни, че за нея правителство на национално спасение де факто би означало по-скоро спасение на системата, което да позволи на институциите да действат в някаква среда, както е било и при правителство на "сглобката". Според нея големият проблем е, че няма никакви индикации да сформиране на мнозинство.

Теодора Йовчева изрази категорично мнение, че не фрагментацията е най-големият проблем, а поляризацията на парламентарно представените сили, и даде пример с европейски държави, които имат още по-фрагментирани парламенти, но успяват да формират правителство заради по-ниските нива на поляризация. "В България това означава, че самите политици могат да разрешат проблема, като намалят напрежението помежду си. Проблемът е че няма воля за това", каза тя.

За нея в момента никой няма полезен ход, тъй като има две линии на конфликт, които протичат и пречат на обединението на партиите около общи идеи. "Едната линия е идеологическото противопоставяне, а от друга страна партиите, които идеологически имат сходства в програмите си, пък имат културен проблем една с друга и проблем по линията на корупцията. И в крайна сметка който направи компромис, бива обвинен от избирателите си".

"Шансът за нови избори, макар да е нерационален изход за партиите, всъщност е със сериозен процент вероятност" добави политологът Теодора Йовчева.