Инициативата "Ден на отворените сърца" ще се проведе на 18 декември в София, в споделеното пространство ЩРАК на ул. "Христо Белчев" 3 от 14.30 до 20.00 часа.

Това каза в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус" директорът на фондация "Бъдеще сега"  Теодор Василев.

Вече 15 години фондация "Бъдеще сега" въвежда иновации, неформално образование или алтернативните методи на работа в българското училище в и извън клас, разказа още той, като добави, че е много важно децата да бъдат и навън сред природата, да прекарват време и в игри и преживявания, които да развиват връзката между реалния свят и ученето. Той даде пример с резултатите на българските ученици на теста ПИЗА, като той смята, че функционалната неграмотност се залага още от най-ранна възраст поради липси в българското образование.  "Формите, които ние прилагаме, развиват тази функционална грамотност, и помагат на децата и младите хора да свързват живота и света около себе си и ученето," разказа той.

Вече 15 години фондацията поддържа център за работа на деца и младежи сред природата в Родопите, "Училище сред природата" в с. Гудевица, Смолянско, където по думите на Теодор Василев се обучават деца, практикува се, обучават се педагози и преподаватели как работата сред природата, работата навън, неформалното учене и въобще преживяването сред природата са много важни елементи от ученето и изграждането на характера на едно дете и един млад човек, и не трябва да се пропускат, а още повече трябва да се поощряват и насърчават.

"Този модел работи. Тази година имахме детски лагери, имахме и младежки лагери по програма "Еразъм+". Това са едни проекти, в които се случва този обмен от една страна между различните култури, от друга страна, това свързване с природата и другите, и от трета страна, развитие на характера, на силните страни, на волята, на здравословен начин на живот, традиционно строителство, и отглеждане на храна по по-стари технологии, на отношение към всеки един детайл от живота ни, за който в забързаното ежедневие не винаги имаме време," сподели още  той.

"Разработваме програми за българското училище по метода на сугестопедията и ускореното учене. Това е метод разработен от д-р Георги Лозанов. Това, което с нашата работа правим е да възстановим тази методика на работа в началното училище, като стигнахме и до Непал да разпространяваме сугестопедията," добави директорът на фондацията.

Теодор Василев разказа и за работата на фондацията в Непал, където човек се връща назад във времето заради начина на живот на хората там, които са по-близо до природата и по-близо до земята, и имат съвсем различна философия за живота от този на западния човек. 

Според него прекаленото с развитието на технологиите и повишеното застояване на децата и младите хора в интернет  променя до голяма степен тяхното поведение и в училище, и в обществото, и въобще техните когнитивни и поведенчески способности в живота им. Върху това ще бъде и акцентът на събитието "Ден на отворените сърца" и как да се преодолее чрез повече общуването между хората и общуването с природата.