Растежът на българската икономика се запазва 2%, което е здравословен растеж – не е твърде много, не е и твърде малко. На годишна база наблюдаваме този растеж от известно време насам. Това каза Теодор Недев от Института за пазарна икономика в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Добрият растеж според него се дължи на потреблението. Увеличението на доходите със 17% на годишна основа е предпоставка за нарастване на потреблението, поясни икономистът. Увлечението на доходите пък е следствие от търсенето на работна ръка у нас.

"Потреблението като дял от БВП се бори с инвестициите или с износа. Ако има по-високо потребление като дял, това означава, че инвестициите са по-малко“, обясни Теодор Недев.

Растежът се влияе от глобални икономически и геополитически фактори, отбеляза той. "Засега се запазват сравнително добри темпове на растеж. Темповете са сравнително по-високи от средноевропейските. Нормално е да растем една идея по-бързо на фона на европейските страни“, допълни Недев.

Износът не следва всеобщата динамика на растеж. Докато цялостната икономика расте, износът на стоки и услуги е далеч по-колеблив, отбеляза икономистът. "От началото на тази година износът на стоки всеки месец бележи устойчив спад на годишна база, с изключение на април-май. България е много голям износител на енергия и на зърнени култури. Те се влияят от тенденциите на международните пазари. Имахме много завишени цени покрай войната в Украйна и сега, понеже цените се нормализират, износът пада в чисто парично измерение“, обясни Недев.

Индустриалното производство в България също бележи спад. За юни той е 5,2% на годишна база. "Това е общоевропейска тенденция. Имаме цялостно забавяне в индустриалното производство в Европейския съюз, но България е от по-зле представящите се страни в това отношение“, допълни Теодор Недев.