На 28 април 2022 г. (четвъртък), от 18:30 ч. в Националния политехнически музей ще се проведе тематична вечер, посветена на големия български художник Никола Танев. Това съобщиха от Националния политехнически музей.

Събитието допълва временната изложбата "Никола Танев. Щрихи от Мини "Перник“, открита през месец март в музея. Васил Макаринов – главен уредник, изкуствовед и един от авторите на изложбата – ще представи експонираните картини в контекста на българската история на изкуството. Презентацията ще се фокусира върху различни моменти от личната съдба на художника и етапите, през които преминава неговото творчество. Ще бъде обърнато внимание на настъпилите промени в България след 1944 г. в сферата на обществено-икономиеския и културен живот. Ще се засегне и темата за индустриалния пейзаж в изкуството.

Лекционната вечер е реверанс към всички любители на творчеството на Никола Танев. Специално за тях входният билет e с преферентна стойност от 2.00 лв.

Проявата е част от инициативите, свързани с отбелязване на 65-тата годишнина от създаването на Националния политехнически музей.Осъществява се с медийното партньорство на Българска телеграфна агенция.