Много стартъп компании в момента работят по проекти за производство на компютърни части, чипове, фармацевтични продукти, стволови клетки в космоса. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

НАСА има бюджет от 2 милиона долара, които предоставя като безвъзмездна помощ на учени, които да изследват създаването на стволови клетки и генни терапии. "Когато ние решим да колонизираме някое място, ще трябва много от нещата да се произвеждат ад хок, на място, те няма да могат да се транспортират от Земята. Третирането на генетично ниво и чрез стволови клетки е най-ефективният начин да се въздейства върху човешкото здраве при проблеми“, обясни доц. Тодорова.

Оръжейната компания Northrop Grumman пък партнира със стартъпи, които работят върху изнасянето на индустриално производство в Космоса. "Ако това се направи, ще решим част от проблемите на замърсяването. Именно заради това, че има перфектен вакуум и няма гравитация, те си представят, че ще затварят отпадъците в някакви специфични отпадъчни контейнери и след това на принципа на кръговата икономика ще обработват вредните отпадъци и емисии в полезни продукти за строителство или поне ще ги държат далече от Земята“, разказа футурологът.

Доц. Тодорова посочи, че ниските температури, идеалният вакуум и липсата на гравитация са много подходящи условия за производство на вещества с кристална структура и решетки, като те биха били с много по-добро качество от това на произвежданите на Земята. "Такива вещества вече има в симулация на такава среда като в Космоса. Става въпрос за производството на онкологичното лекарство Keytruda, което обещава голямо бъдеще в борбата с рака, и нов тип протеини, които биха довели до нови открития в генното инженерство. Т.е. космическите условия са по-добри за производството на някои материали или суровини, като кристали, или биологични суровини, като протеините. Бихме могли да ползваме това предимство на Космоса, за да постигаме по-голяма ефективност. Голяма част от фармацевтичния сектор е насочен към това, защото се смята, че лекарствата, произведени в Космоса, биха подпомогнали доста имунологията, борбата с фиброзата и сърдечносъдовите заболявания“, обясни тя.