За първите седем месеца на тази година екипи са викани 34 пъти и са унищожени 127 боеприпаси от различен вид, излизали са 161 военнослужещи и 68 единица техника. Това каза вътрешният министър Тодор Тагарев пред журналисти по повод падналия дрон край село Тюленово, предаде репортер на "Фокус".

“От един случай няма как да стане тенденция. От гледна точка на реакцията на Министерство на отбраната са спазени всички протоколи. Когато стане такова нещо през нощта, се тръгва на развиделяване. Отива се на място, идентифицира се боеприпаса, взимат се всички мерки за безопасност и се унищожава боеприпаса. В 11 часа този боеприпас е унищожен и няма никакво основание за притеснение. Никой не е пострадал и направено професионално", посочи Тагарев.

“Екипът на място е действал по протоколите и са взети всички мерки за безопасност", добави Тагарев.

“Не сме разбрали откъде е дошъл дронът. Очевидно е паднал във водата и течението го е довело до брега. Може да се е случило преди часове, може да се е случило преди дни. Няма как да се даде оценка и анализ на пръв поглед. По-важно беше да бъде унищожен този боеприпас и да са минали до 2 седмици откакто е паднал", поясни военният министър.

“Всяка седмица се случва това да се извеждат тези мобилни екипи, които да унищожат невзривени боеприпаси, но не говорим за Черно море и за дронове", заключи Тодор Тагарев.[18:02] Алена Соколчева

На въпрос дали смята, че има причина опозицията да му иска оставката, Тагарев уточни, че армията е действала, както са предписанията, а оставка му се иска няколко пъти в седмицата.