България не носи отговорност за последиците от предоставената помощ за Украйна. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на парламентарен контрол на въпрос от "Възраждане" относно това използвала ли е украинската страна българско въоръжение в атаката над Белгородската област. 

"За участие на украинските сили в атаки по Белгородската област има твърдения единствено от руска страна, тоест от страна на агресора. Тези твърдения би трябвало да се поставят под основателно съмнение, особено като се отчита масираното използване на дезинформация и фалшиви новини от руски медии и официални източници", заяви Тагарев.

"Официални източници от украинска страна потвърждават, че украински военни не са участвали в нападение край Белгород - като се отбелязва, че руските доброволци, които се противопоставят на агресията на Кремъл, действат самостоятелно, а украинската страна само наблюдава процеса. Поради това няма как въоръжените сили на Украйна да са използвали военнотехнически средства по предоставената от България военна помощ", каза още той.

Военният министър уточни, че това как се използва предоставената от страната ни военнотехническа помощ, подлежи на контрол от Върховния представител на ЕС по въпросите на сигурността и отбраната. Тагарев уточни, че това не е отговорност на България. 

"В споразумението е записано, че украинската страна се задължава да го използва при стриктно спазване на устава на ООН, Международното право в областта на правата на човека и Международното хуманитарно право само за целите, описани в решенията за създаване на европейски механизъм за опазване на мира, а българската страна не носи отговорност за последиците от предоставеното имущество", допълни той.