"Пътят на фрилансъра“ на Роберт Влах може да е изключително полезна за хора, които вече са по пътя или които искат да станат такива. Това каза програмният директор на Радио "Фокус“ Ива Дойчинова в рубриката "Дифтонг“ в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“ с водещ Або. 

Книгата е световен бестселър. В нея авторът събира опита и съветите на редица експерти от световна величина. "Тя съдържа съвсем конкретни съвети и практически неща – от платформите, с които да работиш, през методите, с които да бъдеш убедителен. Едно от нещата, които много ми харесаха, е, че говори за параметрите на една успешна реализация в работата, независимо дали става въпрос за фрийлансъри, или не. Едно от нещата е да бъдеш надежден, което означава всичко – да си експертен, да отговаряш на крайните срокове, да бъдеш откриваем по всяко време, да бъдеш с добра комуникация и да поддържаш доброто си име. Много хубаво е обяснил и съпротивата – тази велика сила, която се появява в теб, когато се появи и крайният срок. Тази съпротива започва да те агресира и да прави всичко възможно да те саботира, само и само да не си свършиш работата навреме и качествено“, коментира Ива Дойчинова.  

Според автора предимствата на фрийлансърството са независимост и свобода, гъвкавост по отношение на времето, мобилност и работа отвсякъде, независимост, възможност за избор, разнообразие, професионално израстване, удобство и удовлетворение, повече пари и повече време.  

Сред недостатъците той посочва финансовата несигурност заради колебанията в доходите, загуба на границата между живота и работата, незаменяемост, несигурност и стрес, склонност към работохолизъм, самота, трудно начало, високи данъци и осигуровки, слаба подкрепа при майчинство и болест, проблеми с некоректни платци и усложнено администриране.  

Водещият на предаването Або представи "Мамник“ на Васил Попов, която е създадена първоначално като аудиокнига.  

В "Мамник“ са вплетени много различни исторически времена. "Действията се развиват по времето на Ньойския мирен договор, по време на комунизма и през 2020 г., по време на COVID пандемията. Съчетава много времена и много жанрове в себе си, по-скоро стилът е магически реализъм“, разказа водещият.  

Авторът прави сериозни исторически проучвания, касаещи периода след сключването на Ньойския мирен договор и Западните покрайнини, за да може да бъде автентичен. "Такъв е и езикът на всички герои – те говорят на диалектите си“, допълни Або.  

Една от главните герои в "Мамник“ е Божана. Тя има различен цвят на очите, което според местните вярвания означава, че има зли очи и урочасва хората. Емил е друг от героите в романа, който е жител на местния старчески дом. Неговият син идва, за да го вземе от там преди да наложат карантината през 2020 г., но изведнъж изчезва, разказа Або.