Въпросът е как правителството ще стигне до местните избори – едвам-едвам, с усещане за загуба и предсрочни парламентарни, или с някакво самочувствие и постижения. Това каза в интервю за предаването "Това е България" на Радио "Фокус" Светослав Малинов, ръководител на катедра "Политология“ на СУ "Св. Климент Охридски“.

"В много голяма степен на това правителство и това управление, чийто мандат започна в най-тежката ситуация след правителството на Иван Костов, отдавна вече зад гърба ни, разбира се, беше предишната криза от такъв порядък. Няколко кризи се насложиха една върху друга, и преди 100 дни ние говорихме само и единствено за пандемията, за зеления сертификат, кога ще можем да го махнем, да се върнат децата на училище, и как ще преодолеем последствията от пандемията, имам предвид за икономиката, за малкия бизнес. Това бяха темите. След което дойде инфлация изцяло почти дължаща се на подготвения конфликт или на войната в Украйна. След което нещата се разразиха с пълна сила, когато започна вече официално войната в Украйна, предизвикала световни санкции, предизвикала изключително тежки процеси, които тепърва ще можем да оценим, включително и преоценка на енергийната стратегия на Европейския съюз за едно поколение напред. В тази ситуация правителството общо взето съумя да се справи с първоначалната задача – успокояване на последствията от пандемията, и в крайна сметка възможността да се нормализира животът с премахването на зеления сертификат и намаляването случаите на Ковид, имам предвид не само заразите, а най-вече и смъртните случаи. Това като че ли е зад гърба ни – върнаха се децата на училище, университетите отвориха врати, а малкия бизнес, зависещ от това, също започва да работи. За останалите неща не знам, дали изобщо трябва да насочваме нашите очаквания към нашето правителство, тъй като голяма част от проблемите, например инфлацията, както твърдят експертите, над 70% от инфлацията на практика е внос от тази световна криза. Така че от тази гледна точка правителството ще трябва по-скоро да се интегрира дълбоко в общите действия на Европейския съюз, за да видим какво можем да направим", коментира Светослав Малинов.

По думите му ние имаме наследена много тежка енергийна зависимост от Русия, която в момента ни сковава, ограничава свободата на действия.

"Така бих обобщил първите 100 дни, като постижения и като кризи. А иначе като стил на управление, продължава да изглежда некоординирано, продължава да липсва политическо лидерство, продължават определени хора да са активни, да налагат теми. Ето например председателката на БСП Корнелия Нинова, тя лидира определени социални политики, тя лидира като че ли външната политика на правителството, заради нейни изявления ние не взимаме определени позиции. Това е нещо, което за жалост не се преодоля, а беше отбелязано като слабост още при формирането на коалицията", посочи ръководителят на катедра "Политология“ към СУ "Св. Климент Охридски“.

Цоня Събчева

Цялото интервю четете в "Мнение"