Компенсацията за електроенергия за април ще бъде увеличена, в момента се изготвя механизъм, по който ще се изчислят точните цифри и степените, в които то ще се увеличи. Това каза в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ Светлин Илиев, заместник изпълнителен председател на Съюза за стопанска инициатива. Той уточни, че срещата с премиера, с министър Нинова и с министър Николов е била дълго изисквана среща от страна на бизнеса. "Защото бизнесът отправи силно послание към правителството, и то беше, че в среда на висока недетерминираност той има нужда да планира, бизнесът има нужда да има увереност, че той може да продължава, че може да произвежда, че може да изплаща добри заплати на своите служители“, обясни Илиев.

По думите му освен това, че компенсациите ще бъдат продължени и през април, друга важна точка, е че компенсацията ще бъде увеличена за април. "В момента работни групи изготвят механизъм, който да измени структурата на енергийния пазар в България, и който да промени точно и намали тази недетерминираност, за която споменах“, поясни той.

В момента параметрите на компенсацията до 250 лева е таванът на компенсацията от общата цена за мегаватчас. "Важно е вашите слушатели да знаят, че бизнесът от наша страна и правителството договори тези стойности през декември. Ситуацията тогава беше коренно различна. Ние наистина се справяхме с кризи, включително и ковид кризата, но никой тогава не си и помисляше, че може да има такъв пълномащабен военно-политически конфликт близо до нашата граница, което да окаже и влиянието върху цените на електроенергията“, добави Светлин Илиев.

Милослава АНГЕЛОВА