Значението на социалните медии в изграждането на бранда расте постоянно. Това каза експертът човешки ресурси Светла Добрева в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Голяма част от целевата група за наемане на работна сила в България – поколението Z, живее в социалните медии. "Ако искаме да достигнем в тях, пътят е през различните канали на социалните медии“, заяви тя.  

Много компании в България в момента наемат работната си ръка през LinkedIn. "LinkedIn е най-силната социална мрежа, когато става въпрос за работа, за професионална информираност, даже и за обучения, за развитие на професионалистите.“ 

Качественият работодателски бранд започва изграждането си отвътре, обясни Светла Добрева. "Това е ключът към успеха, а служителите са основните посланици на нашия бранд. Когато ние им осигуряваме едно изживяване на работното място, което ги кара да се чувстват удовлетворени и горди от компанията, за която работят, тогава те стават наши посланици и брандът намира своя успех извън компанията, тъй като информацията достига до широк кръг от потенциални кандидати“, поясни тя.  

Допреди 10 години заплатата е бил водещ фактор при търсенето на работа, но в момента това вече не е така, отбеляза мениджърът човешки ресурси. "Последни проучвания сочат, че възможността за развитие – както личностно, така и кариерно, има еднаква тежест със заплатата и е определящо за това хората да вземат решение да сменят работното си място или да останат на същото.“ 

Въпреки лекото свиване на пазара, Добрева очаква и през 2024 г. да се запази тенденцията предлагането на работа да надвишава търсенето. "През тази година ще трябва да се наблегне на привличането на кадри и на даването на възможност на хората да се развиват в компаниите и да променят уменията, които имат, да се адаптират към новите изисквания в различните сфери. Навлизането на изкуственият интелект налага такъв тип промяна“, заяви още тя.