Каузата на Сдружение "Врачанските къщи“ е защита на старите градски къщи, строени след Освобождението в стила на сецесиона, еклектиката и последващия модернизъм. Това са къщите, които дават романтизма, престижността и даже аристократизма на нашите градове. Не бива да допускаме тази архитектура да се руши. Това каза Светла Буюклийска – председател на Сдружение "Врачанските къщи“, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Сдружение "Врачанските къщи“ възниква спонтанно преди три години в резултат на един граждански зов за защита на красивите стари градски къщи. "Тези къщи са  немите свидетели на историята след Освобождението на България и те говорят. Тези сгради са строени в момента, в който османското влияние отстъпва от нашите земи и влиза Европа с красивата си архитектура на сецесиона, еклектиката и последващия модернизъм. В този стил са сградите от този период в почти цяла България. Целта на нашето сдружение е да запазим това, което е останало, и да го предадем на следващото поколение. Тези къщи носят историята на града. С умирането на една такава къща изчезва и страница от историята на всеки български град, къса се нишката със следващото поколение и младите хора няма да знаят. Губи се паметта“, разказа Светла Буюклийска. 

Обявените за паметници на културата къщи, които са държавна и общинска собственост, са поддържани и тяхното състояние е добро. "Най-застрашени са частните културни паметници, които всъщност представляват старите градски къщи. Много е обезпокоителна тенденцията те да бъдат бутани, за да се построи поредния жилищен блок“, коментира Светла Буюклийска.  

В момента Законът за културното наследство е отворен за предложения за промени и последващи дебати и Сдружение "Врачанските къщи“ използва тази възможност, за да внесе своите предложения. "За две от нашите предложения сме работили с големи специалисти в областта на опазване на културното наследство. Едно от предложенията е за олекотяване на процедурата по придобиване на разрешение за ремонт, като сме посочили и начина, по който това може да стане. Другото предложение е да се направи списък на всички културни паметници в общините и да се обвърже с имотния регистър и кадастър. За третото предложение аз преведох испанския закон на област Канарските острови, където съм живяла 26 години. Там има абзац, който говори за частната собственост на културните паметници. Постановката е съвсем различна от нашия закон – частните културни паметници, каквито са къщите, фасадите им се субсидират от публичните фондове, а обикновените ремонти естествено се поемат от собствениците. Не е редно да се вменява наказателност и изисквания само към собствениците да поддържат фасадите“, заяви Буюклийска.  

Тя изрази благодарността си към народния представител от "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ Деница Симеонова, която е инициатор за организирането на изложба под надслов "Врачанските къщи – нестихващо достолепие“ в Народното събрание.