Българското общество преминава през тежка духовна и институционална криза. Устоите на неговото единство и организация са подложени на сериозни изпитания. Всички ние, освен православни клирици и християни, сме същевременно и членове на това общество.

Най-големият дефицит в съвременния свят е дефицитът на покаяние. Единственият надежден път към единството и напредъка на българския народ е пътят на покаянието, от което имаме жизнена необходимост. Покаянието означава промяна на начина на мислене: доверие на Бога, повече отколкото на себе си, отказ от егоизма, себелюбието, индивидуализма, гоненето на личния интерес. Означава да мислим, да живеем и да се трудим за Бога и за нашия ближен, осъзнавайки и борейки се със своята греховност.

Поради гореизложеното, в предизборния период призоваваме българския народ към усърдна молитва за преодоляване на духовните язви и печалните разделения сред българския народ, за възстановяване на институционалните устои на българското общество и държава. 

Нека с молитва се потрудим за духовното ни укрепване и обръщането на народа ни към Бога, от Когото е всеки съвършен дар (срв. Як. 1:17), включително духовното ни пробуждане, духовното и физическо здраве и разбирателство на обществения организъм, казаха от БПЦ.