Среща между Съвета на ректорите на висшите училища в България и представители на реномирани турски университети се проведе днес във Висшето училище по телекомуникации и пощи. Срещата бе организирана със съдействието на г-н Илин Димитров - секретар на президента Румен Радев по култура, образование и туризъм. Гости на българските ректори бяха проф. д-р Харун Чифтчи – ректор на Университет Чанкъръ Каратекин, проф. д-р Фатих Къръшък – ректор на Университет Карабюк, както и представители на още няколко университета от Република Турция.

От българска страна на събитието присъстваха проф. Ивайло Копрев, ректор на Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски“, ректорът на ВТУ "Тодор Каблешков“ проф. Даниела Тодорова, ректорът на Висше училище по мениджмънт – Варна проф. д-р Красимира Станева и председателят на Съвета на ректорите проф. д-р Миглена Темелкова  - ректор на ВУТП. Участие взеха и представители на Лесотехническия университет, ХТМУ, Военна академия "Г. С. Раковски“, УниБИТ и Висшето училище по застраховане и финанси.

"За нас бе много важно да реализираме тази среща, защото както се намираме от двете страни на една граница, така бихме могли и да срещнем двете образователни парадигми“, каза проф. Темелкова в приветствието си към турската делегация. Тя добави, че е изключително важно да бъде обсъден пътят на съвместно сътрудничество, дали има допирателни точки по съвместни проекти и научни дейности.

"В разговор с двамата ректори обсъдихме идеята да се направи обща организация между Съветите на ректорите на България и Турция. Убеден съм, че така ще отворим много врати“, каза г-н Илин Димитров по време на срещата. "Обнадеждени сме от откритостта на българските университети и готовността им за международна дейност и сътрудничество. Надяваме се тази среща днес да бъде началото - полагането на основите на това сътрудничество със Съвета на ректорите и подобната организация в Турция“, допълни темата проф. Чифтчи.

 "Предлагам да направим не само обща организация между България и Турция, но и образователни алианси, които да раждат общи образователни продукти. Така както Европа има образователни алианси, защо да не бъдат създадени Балкански образователни алианси. Всички живеем на Балканите и общото ни бъдеще е важно за нас. Много ми се иска да намерим общ подход и да създаваме заедно и наука, и образование, и културен и езиков обмен“, коментира проф. Темелкова. Тя даде думата на ректорите на българските висши училища, които представиха своите университети, спецификите на всяка образователна институция и своите идеи относно турското образователно пространство. Срещата завърши с набелязването на конкретни стъпки, които да бъдат предприети след срещата и да доведат до по-ползотворно съвместно сътрудничество между двете държави.